fbpx
Новини світу

Суд дозволив АНБ відстежувати дзвінки американців

 Федеральний суд США виніс рішення, в якому дозволив Агентству національної безпеки (АНБ) продовжувати збір необхідної інформації про телефонні дзвінки американських громадян. Про це повідомляють іноземні ЗМІ.

 Раніше голова національної розвідки США Джеймс Клеппер «звернувся до суду з нагляду за діяльністю іноземних спецслужб (FISC)». У своєму зверненні Джеймс Клеппер попросив відновити законність по збору метаданих. Федеральний суд відновив такі повноваження для АНБ.

 Повідомляється, що FISC в закритому режимі розглядав справу про законність масштабного збору інформації в рамках розвідувальних заходів американських спецслужб. Зазначимо, що такі «заходи» мали відношення до передбачуваних терористів та іноземних шпигунів, про що громадськості стало відомо після витоку секретної інформації (автор витоків – екс – співробітник спецслужб Едвард Сноуден).

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 Згідно з опублікованою в Guardian інформацією від Сноудена, в АНБ США зберігали метадані мільйонів користувачів мережі Інтернет, які взагалі не підозрювалися ні в якій ерористичній або шпигунській діяльності. Крім того, раніше в FISC постановили, що збір інформації про телефонні дзвінки, який здійснює уряд США, не порушує закон. Зокрема, збір інформації не порушує закон США «Про недоторканність приватного життя».

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

 Варто відзначити, що публікація в Guardian стала черговим викриттям діяльності американських спецслужб, секрети яких розкрив Сноуден. Ще на початку червня американець розповсюдив секретне рішення суду, за яким спецслужбам США надали доступ до всіх дзвінків в рамках найбільшого стільникового оператора Verizon. Крім того, він оприлюднив інформацію про секретну програму PRISM, яка дозволяє відстежувати електронні комунікації на найбільших сайтах.

 За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: