fbpx
Політика

ОЗХЗ гідна Нобелівської премії миру, – МЗС Росії

 У Москві вітають рішення Нобелівського комітету про присудження премії миру в 2013 році Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ). Про це повідомили в МЗС Росії. Зазначимо, що в ОЗХЗ в кінці вересня затвердили план по знищенню хімічної зброї в Сирії.

 «Ця організація є однією з найефективніших міжнародних структур у сфері нерозповсюдження та роззброєння. У рамках ОЗХЗ успішно вирішуються досить складні технічні та інші практичні завдання. Та місія, яку ОЗХЗ при взаємодії з ООН почала успішно виконувати в рамках програми зі знищення хімічної зброї в Сирії, є тому наочним підтвердженням», – заявили в МЗС.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

 МЗС Росії нагадав, що офіційна Москва стояла біля «витоків» Конвенції про заборону хімічної зброї і дуже активно брала участь у її розробці.

 Раніше повідомлялося, що голова російського МЗС Сергій Лавров і держсекретар США у вересні в Женеві домовилися про порядок знищення хімічної зброї в Сирії. Пізніше Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї. Сирійський уряд також передав до ОЗХЗ документи про свої хімічні арсенали. Міжнародні фахівці вже почали знищення сирійської хімічної зброї.

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

 Нагадаємо, що організація по забороні хімічної зброї – це міжнародна організація, яку створили за підтримки ООН в квітні 1997 року. ОЗХЗ «з’явилася на світ» якраз після вступу в дію Конвенції ООН про заборону хімічної зброї. Мета організації – контроль за дотриманням заборони на використання хімічної зброї, ліквідації запасів хімзброї, розвиток співпраці в галузі «мирної хімії», допомогу державам у захисті від хімзброї, забезпечення нерозповсюдження хімзброї. Штаб квартира ОЗХЗ знаходиться в Гаазі.

 За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: