fbpx
Новини світу

Нобелівську премію миру отримала Організація з заборони хімічної зброї

Організація з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яка зараз займається ліквідацією хімічних арсеналів в Сирії, отримала Нобелівську премію миру, повідомляє УНН.

"Організація отримала нагороду за свою грунтовну роботу в галузі знешкодження хімічної зброї", – йдеться в повідомленні норвезького Нобелівського комітету.

Нагадаємо, з 7 до 14 жовтня в Стокгольмі і Осло називають володарів Нобелівських премій за 2013 рік.

Відкрив тиждень Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі, який назвав імена володарів нагороди в галузі фізіології або медицини – ними стали американські вчені Дж.Ротман, Р.Шекман і Т.Зюдхоф за дослідження транспортної системи наших клітин.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

У вівторок Нобелівську премію з фізики отримали британець П.Хіггс і бельгієць Ф.Енглер за підтвердження існування бозона Хіггса або "частки Бога".

Лауреатами Нобелівської премії з хімії, яку вручили в середу, стали американські вчені М. Левіт, А. Варшел і австрійський хімік Карплюс, які зробили вагомий внесок у розвиток багаторівневих моделей складних хімічних сполук.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

Нобелівську премію в галузі літератури завоювала канадська новеллістка Е.Мунро, яку назвали "майстром сучасних оповідань".

Завершиться Нобелівський тиждень 14 жовтня о Стокгольмі, де назвуть призера в галузі економіки.

Сума кожної з Нобелівських премій цього року становить 8 млн шведських крон (1 млн доларів США).

Джерело: УНН

Читайте також: