fbpx
Економіка

Литва хоче вирішити торговельні проблеми з Росією без звернення до СОТ

Литовська влада розраховує врегулювати експортні проблеми з Російською Федерацією без звернення до представників Світової організації торгівлі (СОТ). Нагадаємо, що експортні проблеми між Росією і Литвою виникли після заборони Кремлем литовської молочної продукції. Про це під час інтерв’ю повідомив глава литовського МЗС Лінас Лінкявічюс.

Раніше повідомлялося, що Росспоживнагляд ввів заборону на ввезення литовської молочної продукції. Крім того, російська сторона посилила контроль за рибою та м’ясом з Литви. До таких заходів в Кремлі вдалися через «численні порушення». Після цього в Россільгоспнагляді заявили, що найближчими днями збираються «продублювати» заборону Росспоживнагляду щодо Литви. Варто відзначити, що саме Росспоживнагляд спільно з Россільгоспнаглядом забезпечують контроль за безпекою продуктів харчування, які надходять на російський ринок. Перше відомство відповідає більшою мірою за готову продукцію, а друге – за сировину.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Раніше президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що литовський уряд має підготувати звернення до СОТ у зв’язку з тим, що офіційна Москва почала «чинити різні перешкоди імпорту товарів з Литви».

Лінас Лінкявічюс нагадав про те, що просити сприяння СОТ офіційний Вільнюс може лише через Єврокомісію, тому що питання зовнішньої торгівлі перебуває в її компетенції.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

«Якщо хто-небудь з членів ЄС стикається з торговими проблемами, то Єврокомісія захищає інтереси всіх країн-членів. Єврокомісія обговорює, чи варто їм звертатися до СОТ. Шлях до Світової організації довгий, тому розборки з Росією можуть затягнутися на роки. У нас немає бажання вплутуватися в такі процеси. Мета є, з боку литовського уряду, розмовляти і домовлятися з Росією», – підсумував дипломат.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: