fbpx
Суспільство

У Франції після реставрації відкрили найстаріший у світі кінотеатр

На середземноморському узбережжі Франції в невеликому містечку Ла-Сьота напередодні після довгої реставрації відновив свою роботу найстаріший кінотеатр у світі – "Еден". Саме в цьому кінотеатрі брати Люм’єр почали платні покази фільмів на постійній основі, чотири роки після першої демонстрації кінопроектора в Парижі в 1895 році.

Можна вважати, що саме звідси було покладено початок розвитку кінематографа в світі. Як відомо, брати Огюст і Луї Люм’єр походили з сім’ї фабриканта фотоматеріалів, яка розташовувалася в Ліоні. Розбагатівши, вони побудували собі величезний будинок у містечку Ла-Сьота, недалеко від Марселя.

Читайте також:  Помер капелан з Прикарпаття Олексій Куйбіда

У 1899 році частина будівлі була переобладнана під зал на 250 місць, в якому, спочатку місцева знать, а потім і прості жителі могли за плату переглянути стрічки, що знімаються братами Люм’єр. Пізніше цей кінотеатр кілька разів закривався, працював як концертний зал і кабаре, тут свого часу виступали такі зірки, як Ів Монтан і Фернандель.

У 1990-ті роки, після вбивства його власника, будівлю придбав місцевий муніципалітет. Однак, вона знаходилася вельми у ветхому стані і було організовано товариство на захист кінотеатру" Люм’єр д "Еден". На кошти спонсорів в будівлі проведено капітальний ремонт, який обійшовся в шість мільйонів євро. Крім того, відновили старовинні крісла, постелили підлогу з чорного дуба.

Читайте також:  Французький іноземний легіон очолює етнічний українець Кирило Ющенко (ВІДЕО)

В даний час кінотеатр "Еден" є найстарішим залом і єдиним у Франції, причетним до перших показів фільмів Люм’єр.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: