Названі імена лауреатів Нобелівської премії в області хімії

Нобелівський комітет оголосив імена лауреатів премії в області хімії. Володарями найпрестижнішої нагороди цьогоріч стали Мартін Карплус, Майкл Левітт і Ар’є Уоршел, що створили багаторівневі моделі складних хімічних систем.

Мартіну Карплусу 81 рік. Він народився і виріс у Відні, а науковий ступінь отримав в Каліфорнійському технологічному інституті (США). Серед його досягнень – наукові праці в галузі хімічної динаміки, квантової хімії та спектроскопії складних молекул.

Майклу Левітту 64 роки. Дитячі та юнацькі роки він провів у ПАР, а науковий ступінь здобув у Кембриджському університеті (Великобританія). Зараз Майкл Левітт працює в Стенфордському університеті (США). Цьому вченому належить одна з перших розробок програми, що дозволяє розраховувати динаміку білків і ДНК.

Related Post

Ар’є Уоршелу 73 роки. Він народився на території нинішнього Ізраїлю, науковий ступінь отримав на батьківщині, в Інституті Вайцмана. Протягом усього життя Ар’є Уоршел займався моделюванням ферментативних реакцій і вивченням динаміки білків під час біохімічних процесів.

Нобелівська премія в галузі хімії-2013 (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Leave a Comment