fbpx
Новини світу

Названі імена лауреатів Нобелівської премії в області хімії

Нобелівський комітет оголосив імена лауреатів премії в області хімії. Володарями найпрестижнішої нагороди цьогоріч стали Мартін Карплус, Майкл Левітт і Ар’є Уоршел, що створили багаторівневі моделі складних хімічних систем.

Мартіну Карплусу 81 рік. Він народився і виріс у Відні, а науковий ступінь отримав в Каліфорнійському технологічному інституті (США). Серед його досягнень – наукові праці в галузі хімічної динаміки, квантової хімії та спектроскопії складних молекул.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Майклу Левітту 64 роки. Дитячі та юнацькі роки він провів у ПАР, а науковий ступінь здобув у Кембриджському університеті (Великобританія). Зараз Майкл Левітт працює в Стенфордському університеті (США). Цьому вченому належить одна з перших розробок програми, що дозволяє розраховувати динаміку білків і ДНК.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Ар’є Уоршелу 73 роки. Він народився на території нинішнього Ізраїлю, науковий ступінь отримав на батьківщині, в Інституті Вайцмана. Протягом усього життя Ар’є Уоршел займався моделюванням ферментативних реакцій і вивченням динаміки білків під час біохімічних процесів.

Нобелівська премія в галузі хімії-2013 (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: