fbpx
Новини світу

Завдяки членству в ЦЕРН українські фізики та інженери можуть приєднатися до експериментальних проектів – Семиноженко

Набуття Україною асоційованого членства в ЦЕРН дозволяє більш упевнено дивитися на перспективи технологічного розвитку країни, – таку думку висловив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко під час брифінгу на тему "Підписання угоди з ЦЕРН – поглиблення європейської інтеграції у сфері науки", передає УНН з посиланням на прес-службу Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації.

Володимир Семиноженко зазначив, що завдяки асоційованому членству українські фізики та інженери можуть приєднатися до великих експериментальних проектів – в першу чергу, на Великому адронному колайдері, який завдяки відкриттю бозона Хіггса вже кілька днів поспіль фігурує в топ-новинах. Крім того, співпраця з ЦЕРН дозволить Україні успішно розвивати національний сегмент надпотужної обчислювальної системи ГРІД і виконувати замовлення на виробництво як високотехнологічної продукції, необхідної для обладнання коллайдера, так і матеріалів і механізмів, які будуть використовуватися у розвитку інфраструктури ЦЕРН. На переконання Володимира Семиноженка, співпраця з ЦЕРН на постійній основі доводить, що Україна вже сьогодні здатна співпрацювати з Європою на рівних – як повноправний партнер, що використовує кооперацію для посилення власного науково-технічного потенціалу.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Як зазначив голова Держінформнауки, ЦЕРН можна порівняти з великою лабораторією, в якій відбувається пошук нових методів та технологій у сфері ядерної медицини, ІКТ, альтернативної енергетики і нанотехнологій. Переважна більшість цих розробок має велике практичне значення. Наприклад, за словами Володимира Семиноженка, експерименти, проведені в ЦЕРН, дозволили значно просунути вперед розвиток ядерно-резонансної діагностики та протонної терапії.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Нагадаємо, що підписання Угоди між Україною і ЦЕРН про надання нашій країні статусу асоційованого члена відбулася 3 вересня 2013 року в Женеві (Швейцарія). Тепер угоду має ратифікувати Верховна Рада України. Зараз членами ЦЕРН є 20 країн. Асоційованими членами – 2 (Ізраїль і Сербія). Щорічний внесок України буде дорівнювати сумі, еквівалентній 1 млн швейцарських франків.

Джерело: УНН

Читайте також: