fbpx
Міжнародна економіка

Експерти підрахували той збиток, який завдала «арабська весна»

Експерти британського банку HSBC провели оцінку економічного збитку, який завдали народні хвилювання, терористичні і сепаратистські дії країнам Близького Сходу і Північної Африки.

Як повідомляє агентство Bloomberg, аналітики банку HSBC опублікували доповідь з оцінками збитку від, так званої, «арабської весни», що почалася взимку 2011 року.

На їх думку, втрати тільки семи економік регіону – Тунісу, Лівії, Єгипту, Ємену, Сирії, Бахрейну та Йорданії – становлять приблизно $ 800 млрд. В оцінку включався як прямий економічний збиток, так і непрямі втрати, виражені в уповільненні розвитку економіки країн нижче за їх потенціал або повну зупинку, а також у зниженні обсяги інвестицій в регіон.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

На думку експертів, ситуація посилюється тим, що ситуація в регіоні продовжує залишатися нестабільною і тому влада зазначених країн не може ввести повноцінні заходи з відновлення економіки, бо "їхні можливості залишаються обмеженими".

"Влада країн регіону MENA не може домогтися повноцінного відновлення економічного розвитку країн в силу ряду причин. Зокрема через серйозне погіршення фінансової обстановки в регіоні. Повернення до докризових рівнів розвитку, які показувалися аж до 2011 р., зажадає повної нормалізації економічної та політичної ситуації в регіоні. Цей процес буде складним і тривалим", – вважають експерти.

Читайте також:  Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України, поскаржився на бідність і лякав угорців війною

Раніше й інші міжнародні фінансові організації відзначали негативний ефект від «арабської весни» для економік регіону і констатували збільшення розриву між країнами, що повною мірою випробували на собі «арабську весну», і багатими країнами Перської затоки, що уникнули руйнівних наслідків, це зокрема, Саудівська Аравія, Катар і ОАЕ.

За матеріалами: vestifinance.ru

Читайте також: