fbpx
Економіка

У США презентували нову 100-доларову купюру

Уряд Сполучених Штатів з сьогоднішнього дня вводить в обіг нову 100-доларову купюру. Цікаво, що нова банкнота втратила колишній «традиційний зелений колір» і знайшла нові ступені захисту. Власники доларових банкнот старого зразка можуть не турбуватися: старі купюри залишаться в обігу, їх не потрібно буде обмінювати на нові, відкликати їх також ніхто не планує. Старі 100-доларові банкноти будуть поступово вилучатися, – у міру проходження через ФРС.

Тепер на новій 100-доларовій купюрі переважають синій, помаранчевий і сірий кольори. Відтепер у цієї банкноти є додаткові елементи, які підвищують рівень захисту від фальшивомонетників.

Зокрема, на банкноті з’явилася синя 3D смуга, на якій зображені цифра 100 і дзвін. На стрічці з голограмами, крім малюнка Дзвону Свободи, також буде зображена чорнильниця мідного кольору. Цікаво, що нахиляючи нову банкноту під певним кутом ця чорнильниця буде міняти колір на зелений, а Дзвін Свободи – зникати. Єдиним незмінним елементом залишиться лише портрет Бенджаміна Франкліна, одного з батьків-засновників Сполучених Штатів Америки.

Всі вищевказані нововведення збільшили вартість виробництва 100-доларової купюри з 11 до 14 центів за одиницю. Але федеральна резервна система США була змушена піти на такі витрати, оскільки зіткнулася з необхідністю підняти рівень захисту купюри від фальшивомонетників. В даний момент в США триває виробництво старих фальшивих купюр, які зловмисники підробляють з дуже високою точністю.

Нагадаємо, що нова купюра розроблялася в США ще з 2003 року. Повідомлялося, що оновлену банкноту повинні були ввести в обіг у 2010 році, однак цього так і не сталося. Після цього в бюро гравірування і друку Міністерства фінансів США повідомили, що друк нових банкнот вирішили зупинити через технічні збої в обладнанні.

За матеріалами: zn.ua

Читайте також: