fbpx
Економіка

В Україні надлишок овочів – Мінекономрозвитку

Незважаючи на несприятливі погодні умови на початку осені, обсяг виробництва овочів в Україні продовжує перевищувати потреби населення. Варто відзначити, що непрості погодні умови уповільнили в Україні темпи збирання врожаю, а також зумовили додаткові втрати і зменшення в 2013 році посівних площ під овочами і картоплею. Про це повідомили представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

«Незважаючи на зменшення врожаю овочів і картоплі, обсяг їх виробництва зараз перевищує потреби українського населення. Зокрема, по картоплі – в 3,5 рази, буряках – в 1,7 рази, моркві – у 1,4 рази, цибулі і капусті – в 1,3 рази», – розповів Олег Пендзин, голова департаменту розвитку реального сектору економіки Мінекономрозвитку.

При цьому чиновник зазначив, що особливістю українського картоплярства і овочівництва є те, що більша частина виробництва припадає саме на господарства населення (овочі – 87 %, картопля – близько 97 %). Враховуючи такий розподіл, за даними статистики, майже 25 % овочів і 50 % картоплі, які споживаються домогосподарствами, виробляється ними особисто.

Також Олег Пендзин підкреслив, що за інформацією Держстату, останнім часом в Україні на внутрішньому ринку спостерігається  ріст цін на деякі види овочів. Зокрема, це стосується овочів з «борщового набору».

Разом з тим Олег Пендзин вважає, що вже найближчим часом можна чекати стабілізації цінової ситуації на «картопляному і овочевому ринках». За його словами, цьому сприятиме покращення погодних умов в Україні, що призведе до збільшення пропозиції цієї продукції від вітчизняних виробників.

«Відзначаємо, що на сьогоднішній день в Україні споживчі ціни на картоплю нижчі, ніж у Росії, приблизно на 30 %, на моркву і капусту – в 1,5 рази», – додав експерт.

За матеріалами: УНН 

Читайте також: