fbpx
Політика

Помилування Тимошенко: думки політиків і закону

Питання про можливе помилування Юлії Тимошенко продовжують обговорювати відомі в Україні і в Європі політики. Дана тема актуальна ще й у світлі можливого підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Передбачається, що підписання цього документа може відбутися в листопаді поточного року, під час саміту у Вільнюсі. Нагадаємо, що про проблему тюремного ув’язнення Тимошенко почали говорити практично відразу ж після вироку, винесеного щодо колишнього прем’єр-міністра України Печерським судом української столиці.

Також обговорюється і питання про можливе направлення Юлії Тимошенко на лікування до Німеччини, однак тут є певні юридичні проблеми – в практиці українського законодавства ще не було випадків, коли засуджений отримував можливість виїхати лікуватися в іншу країну.

Про те, що питання помилування Юлії Тимошенко та її лікування за кордоном розглядається, підтверджували своїми заявами Пет Кокс і Александр Кваснєвський, які вже неодноразово приїжджали до України, де проводили ряд зустрічей. Про те, що помилування Юлії Тимошенко виглядає цілком реальним, говорить недавня ситуація з колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, який нещодавно був помилуваний українським президентом. Випадок з Луценком цікавий тим, що сам Юрій Віталійович не звертався до глави держави з проханням про помилування. Про своє небажання звертатися до президента з проханням про помилування заявляла і Юлія Тимошенко. Щоправда, в ситуаціях з Луценком і Тимошенко є одна велика різниця – екс-глава МВС на момент прийняття рішення про його помилування вже відбув половину призначеного судом тюремного терміну, а таке правило має бути дотримано у разі звернення засудженого до глави держави про помилування. Юлія Тимошенко, на сьогоднішній день, половину свого терміну ще не відбула, а тому дану обставину можна назвати серйозною перешкодою в питанні її помилування.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

У ЗМІ наводиться думка соратника Юлії Тимошенко Михайла Поживанова, який передбачає, що рішення про помилування Тимошенко може бути прийняте 14 жовтня – у свято Покрови Пресвятої Богородиці. Відзначається, що саме в цей день має відбутися підведення підсумків місії Пета Кокса та Александра Кваснєвського. Що ж до православного свята, то, нагадаємо, що Юрія Луценка помилували у Благовіщення.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Відомий в Україні політик Арсен Аваков вважає, що лікування за кордоном Юлії Тимошенко буде свого роду "розрядкою" євроінтеграційного процесу. Однак, як підкреслює Аваков, Тимошенко «все одно домагатиметься реабілітації».

За матеріалами: podrobnosti.ua

Читайте також: