fbpx
Спорт

Олімпіада-2014. ФСБ Росії готує тотальне стеження за гостями

Заходи щодо забезпечення безпеки під час проведення зимової Олімпіади в Сочі, яка почнеться в лютому 2014 року, будуть включати в себе спостереження за гостями спортивних змагань і прослуховування електронних пристроїв.

У зв’язку з такими «перспективами» у держдепартаменті США порадили американцям, які направляються на зимову Олімпіаду до Росії, залишити вдома ноутбуки та смартфони. Про це повідомили іноземні журналісти.

Зокрема, це стало відомо за результатами дослідження російських журналістів Ірини Бороган та Андрія Солдатова, які спеціалізуються на висвітленні діяльності спецслужб. Андрій Солдатов заявив в інтерв’ю британським ЗМІ, що у ФСБ готують практично тотальне стеження за гостями зимової Олімпіади-2014.

За його словами, щоб отримати безперешкодний доступ до будь-якої інформації, організатори Олімпіади вирішили покрити всю територію Сочі безкоштовною Wi-Fi і мережею 4G LTE. Проте за відомостями Бороган і Солдатова, тепер компанія «Ростелеком» встановлює у всіх своїх мобільних мережах спеціальні системи DPI, які дозволяють фільтрувати і відстежувати трафік.

Дані розслідування, яке було проведено Бороган і Солдатовим спільно з Privacy International і CitizenLab, незабаром були висвітлені британським таблоїдом The Guardian. Британські журналісти як «спонукальний мотив» для стеження називають не тільки загрозу тероризму, а й «параною Кремля».

Відзначимо, що минулого тижня МВС і ФСБ Росії оголосили перелік заборон і обмежень, які повинні забезпечити безпеку під час сочинської Олімпіади. Зокрема, з початку січня до кінця березня в Сочі будуть заборонені будь демонстрації і мітинги, не пов’язані із зимовими Іграми. Крім того, в місті також діятимуть «заборонені» і «контрольовані» зони.

За матеріалами: inopressa.ru

Читайте також: