fbpx
Економіка

Зростання ВВП України в 2013 року становитиме 0 % – прогноз Світового банку

Світовий банк знизив прогноз щодо зростанню ВВП України в 2013 році з 1 % до 0 %. Про це стало відомо з оновленого зведення Світового банку по Україні, яке було опубліковане на офіційному веб-сайті організації.

Нагадаємо, що раніше Світовий банк погіршив прогнози щодо зростання ВВП України в 2013 році з 3,5 % до 1 %.

«В Україні спостерігалося зниження економічної активності в перші шість місяців 2013 року, причому реальний ВВП України впав на 1,1 % і 1,3 % в першому і другому кварталі відповідно. У другій половині 2013 року Світовий банк прогнозує незначне зростання реального ВВП України через низьку статистичної бази і гарного сільськогосподарського врожаю», – сказано в повідомленні.

Незважаючи на це, зазначають експерти, враховуючи падіння в першій половині 2013 року, рівень зростання ВВП України в 2013 році прогнозується на рівні 0 %.

На думку фінансистів, Україна могла б виграти від зміцнення макроекономічної ситуації, знизивши фіскальний дефіцит і прийнявши вільне валютне курсоутворення. До того ж, впевнені у Світовому банку, основні структурні реформи послужили б стимулом для приватних компаній України, а також посилили б енергетичний сектор. В організації нагадали, що це необхідно для інтенсивного економічного зростання країни. Про це розповів голова представництва Світового банку в Білорусії, Україні і Молдавії Чімяо Фан.

Нагадаємо, що 10 вересня 2013 року перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта запевнив, що зростання ВВП України цьогоріч буде позитивним, проте менше запланованого в 3,4 %.

«Ми очікуємо, що вже в 2-му півріччі ситуація з ВВП буде поліпшуватися. Був зібраний великий врожай, що добре вплине на зростання економіки. У підсумку економіка України вийде на позитивний результат, але він буде меншим, ніж ті 3,4 %, заплановані на 2013 рік», – підсумував Максюта.

За матеріалами: worldbank.org

Читайте також: