У Росії будують власний колайдер

 У підмосковному місті Дубна в Інституті ядерних досліджень будується колайдер – прискорювач ядерних частинок, який носить назву НІКА. Це абревіатура походить від Nuclotron – based Ion Collider facility. У той же час, в міфології Ніка є богинею перемоги.

 На новій установці НІКА вчені намагатимуться змоделювати процес перших миттєвостей виникнення Всесвіту, які відбувалися кілька мільярдів років тому, по суті, це спроби відновити картину народження нашого світу.

 Саме в Дубні, в Інституті ядерних проблем Академії наук Радянського Союзу був вперше в світі побудований синхрофазотрон, протонний прискорювач. За той величезний внесок, який даний інститут вніс в сучасну фізику 105-му елементу періодичної системи Менделєєва присвоєно назву "Дубно".

Related Post

 В даний час у складі інституту сім лабораторій, основними напрямками діяльності яких є ядерна фізика, фізика елементарних частинок і конденсованого стану речовини. Головною відмінністю від швейцарського колайдера стане те, що в ЦЕРН всі сили кинуті на пошуки невловимого бозона Хіггса.

 На російському планують вивчати іншу область виникнення Всесвіту кілька мільярдів років тому: формування з кварків і глюонів частинок баріонів матерії, щоб розкрити структуру Всесвіту і таємниці її фундаментальних сил: темної матерії, темної енергії, чорних дір, "кротячих нір" і екстра-вимірів.

У Росії будують власний колайдер (відео): 

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Leave a Comment