fbpx
Економіка

Азаров сумнівається в ефективності Митного союзу

Статистика торгівлі між країнами-членами Митного союзу поки що не дає підстав, щоб робити висновки про ефективність торгового союзу Росії, Казахстану та Білорусі. Про це розповів прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Пройшов занадто невеликий термін з дня утворення Митного союзу і його фактичного функціонування. Це не дозволяє робити якісь певні висновки з точки зору ефективності Митного союзу», – розповів Микола Азаров в інтерв’ю білоруським ЗМІ.

При цьому український прем’єр відзначив важливість усунення цілого ряду бар’єрів між Білоруссю, Казахстаном і Росією. У теорії, нагадує Микола Азаров, це повинно було дати позитивний ефект.

«Відновлення колишніх коопераційних зв’язків між країнами дійсно має принести ефект», – розповів прем’єр-міністр.

Однак, додав Азаров, якщо говорити про цифри, то період, в який почалася реалізація ідеї Митного союзу, припав якраз на час виходу з кризи всіх трьох країн.

«Так, у Митному союзі є певні темпи зростання товарообігу, однак якщо б вони були на тлі звичайних років, тоді можна було б зробити більш точні висновки», – міркує чиновник.

Микола Азаров також підкреслив свою прихильність до лібералізації зовнішньої торгівлі.

«Відгородження і створення торгових бар’єрів на шляху руху послуг і товарів, а якщо говорити ширше, то робочої сили і капіталів, – в кінцевому підсумку призведе до неконкурентоспроможної економіки. І тому ми дуже уважно вивчаємо досвід роботи Митного союзу», – підсумував український прем’єр.

Сьогодні Азаров розповів, що Україна приречена на співпрацю і з Європейським союзом , і з Митним союзом. Крім того, він подякував Білорусі за «спокійну та виважену» оцінку рішення України про підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

За матеріалами: zn.ua

 

Читайте також: