fbpx
Наука

Челябінський метеорит є ровесником Сонячної системи – вчені

  Вчені вважають челябінський метеорит ровесником Сонячної системи, повідомив у п’ятницю заввідділом планетних досліджень і космохімії Інституту геохімії та аналітичної хімії РАН Михайло Маров.

"Аналіз складу наявних в нашому розпорядженні осколків челябінського метеорита говорить, що він має вік, що практично співпадає з віком Сонячної системи – 45,6 млрд років. Тобто, в наші руки потрапила порода творіння", – сказав М. Маров, виступаючи на Дні космічної науки в Інституті космічних досліджень РАН.

Він також зазначив, що не виключено, що приблизно 300 млн років тому челябінський метеорит мав зіткнення з якимсь космічним тілом.

"Поки це припущення, достовірно сказати, що така подія була, ми поки не можемо", – сказав М. Маров.

15 лютого 2013 року з Землею зіткнувся великий метеорит. Вибух небесного тіла стався в районі озера Чебаркуль в Челябінській області. Через вибухову хвилю в багатьох будівлях були вибиті шибки, постраждали люди. В результаті вертикального переносу продуктів вибуху, у верхній атмосфері Землі утворилося пилова хмара, яка зберігалася протягом, як мінімум, 3 місяців. Маса об’єкта, який увійшов в атмосферу, була оцінена приблизно в 11 тисяч тонн, діаметр – 16-20 м, швидкість входу в атмосферу – близько 18 км/с, висота, на якій сталося руйнування, – близько 23 км.

На думку вчених, "батьківське" тіло метеорита належало до сімейства астероїдів, що зближуються із Землею, – "аполлонів", орбіти яких перетинають земну із зовнішнього боку. Раніше вже повідомлялося, що його вік оцінюється приблизно в 4,5 млрд років. При цьому результати ізотопного аналізу та структура фрагментів дозволяють припускати, що приблизно 290 млн років тому батьківське тіло цього метеорита зазнало зіткнення з іншим небесним тілом.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: