fbpx
Економіка

Обережно – мінімізатори!

 Фахівці ДПІ у Голосіївському районі продовжують боротьбу з роботодавцями-махінаторами.

 Останнім часом словосполучення „мінімізація податків” стрімкою ходою увійшло в обіг деяких „спритників” бізнесу. Безперечно, основною метою будь-якого підприємця є отримання стабільного і високого прибутку. Але досягти жаданої мети можна за рахунок ефективного управління власним бізнесом, а не за допомогою несплати або не повної сплати податків до бюджету, яка у більшості випадках закінчується донарахуванням „забутої” суми податку та штрафними санкціями.

 На сьогоднішній день, роботодавців, які „наживаються” на своїх підлеглих, позбавляючи їх соціальних гарантій – безліч, але активна робота співробітників Міндоходів на чолі із Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією та прокуратурою дає позитивні результати. Відтак, за рахунок проведеної роботи тенденція зменшення кількості підприємств – мінімізаторів спостерігається із кварталу в квартал.

 Приміром кількість підприємств, які виплачують заробітну плату на рівні або нижче встановленого мінімального розміру в першому кварталі 2013 року на 6, 37% зменшилась ніж у четвертому кварталі 2012 року. Такий показник свідчить про високий рівень роботи з боку центральних органів виконавчої влади та рівень довіри громадян. Адже, на сьогодні, застосовуються всі можливі заходи для викорінення будь яких проявів порушення трудового чи податкового законодавства. Частіше за все такі випадки трапляються у торгівельній, будівничій та сфері з надання послуг.

 Один із нещодавніх прикладів ухилення від сплати податків, обійшовся столичному підприємству у понад 399 тис. грн. А почалося все з того, що до ДПІ у Голосіївському районі надійшло колективне звернення, в якому йшлося про використання найманої праці громадян у кафе, без належного укладення трудових договорів. І оскільки спеціалісти податкової не залишають без уваги жодного звернення – була проведена документальна планова перевірка з питань дотримання чинного трудового та податкового законодавства.В ході якої з’ясувалось, що підприємством не утриманий податок на доходи фізичних осіб з доходів у вигляді виплати заробітної плати працівникам, які фактично перебувають у трудових відносинах з підприємством, але не оформлені згідно чинного законодавства.

 Врахувавши цей факт, перевіркою було встановлено порушення ст. 21, ст. 48 Кодексу законів про працю України, підприємством не надані підтверджуючі документи 16-ти найманих працівників, які здійснюють свої функціональні обов’язки на підприємстві без належного оформлення трудових відносин (відсутні трудовий договір, накази на призначення, штатний розклад, відомості про нарахування заробітної плати, трудові книжки).

 І чого тільки не вигадують сучасні бізнесмени, і які тільки не використовують схеми по мінімізації, але врешті-решт все закінчується, справи розкриваються і набувають резонансного характеру – злісні мінімізатори стають „зірками” інтернету.

За матеріалами: ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів в Києві

Читайте також: