fbpx
Інновації

МВС України рекомендує вказувати в залізничних квитках паспортні дані громадян

Представники МВС порекомендували «Укрзалізниці» вносити до проїзних документів паспортні дані пасажира.

Про це стало відомо з листа керівника департаменту транспортної міліції МВС України В’ячеслава Писаренка генеральному директору «Укрзалізниці» Сергію Болоболіну. Звернення було оприлюднене представниками Української гельсінської спілки з прав людини.

У цьому документі сказано про те, що МВС України хоче в своїй роботі скористатися досвідом російських і білоруських колег, почавши вносити інформацію з проїзних документів у спеціалізовану інформаційно-пошукову систему «Розшук-магістраль».

Для повноцінного функціонування системи «Розшук-Магістраль» необхідно, щоб у проїзних квитках вказувалися не тільки ПІБ пасажира, а й номер і серія документів, що засвідчують особу громадянина.

Отримані дані система «Розшук-Магістраль» буде в автоматичному режимі зіставляти з інформацією про розшукуваних громадян. У листі наголошується, що це дозволить правоохоронцям оперативніше реагувати на загрози тероризму та інші правопорушення на українському залізничному транспорті.

У листі підкреслюється також, що вищевказані дії не мають ніякого відношення до оперативно-розшукових заходів. Також в МВС запевнили, що цим вони не порушують українське законодавство.

Варто відзначити, що така пропозиція МВС йде врозріз з позицією іншого відомства – Державної служби з питань захисту персональних даних. Зазначимо, що ця служба входить до складу підпорядкованої Міністерству юстиції. Представники цієї служби вже звинуватили «Укрзалізницю» у протизаконному зберіганні персональних даних пасажирів. Така інформація стала відома після спеціальної перевірки.

За матеріалами: lb.ua

Читайте також: