fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

З території Києво-Печерської лаври приберуть музеї?

Національний музей декоративного мистецтва вирішили відрізати від опалення. Про це повідомила директор музею декоративного мистецтва Адріана Вялець. Вона впевнена, що музей збираються «вижити» з території історико-культурного заповідника Києво-Печерської лаври.

За її словами, без опалення музей залишили після закінчення ремонту Трапезної церкви. Приміщення музею, яке розташоване на другому поверсі церкви, відрізали і не підключили до загальної системи теплопостачання. Адріана Вялець попереджає, що якщо опалення так і не налагодять до зимового сезону, то це загрожує знищенню музейного фонду.

«У наших фондосховищах температура повинна бути 17-24 градуси, повинна підтримуватися відповідна вологість», – розповіла директор музею.

Читайте також:  СБУ і Нацполіція знешкодили на Прикарпатті наркосиндикат, який торгував важкими психотропами

В іншому випадку, відразу ж з’являється цвіль, розвивається грибок. За словами Вялець, боротися з цвіллю і грибком майже неможливо. Зокрема, зазначає директор музею, зараз у сховищах знаходиться 500 творів Марії Примаченко. Одна робота Марії Примаченко зараз коштує близько 10-15 тисяч доларів.

«Крім того тут кераміка, скло і порцеляна 15-16 століття. На писанки я навіть дихати боюся – такі вони тендітні», – додала Адріана Вялець.

Випадок з відключенням опалення в музеї декоративного мистецтва можна вважати «диверсією проти установи культури». Так прокоментував ситуацію Олександр Бригинець, народний депутат України від фракції «Батьківщина». Він нагадав, що це вже не перший музей, який намагаються «виселити» з території Києво-Печерської лаври. Ще недавно владика Павло заявив про намір виселити з території Лаври музеї, які не мають відношення до історії церкви.

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

Зокрема, під загрозою виселення знаходяться музеї декоративного мистецтва, коштовностей, театрального і кіномистецтва, а також музей мініатюр.

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: