fbpx
Освіта

Закон про вищу освіту Згуровського-Балоги потрібно підтримати – Гриневич

  Голова комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки Лілія Гриневич сподівається переконати опонентів з парламентської більшості підтримати прогресивний закон про вищу освіту Згуровського-Балоги.

"Ми продовжуємо працювати з нашими колегами, але поки немає 100-відсоткової впевненості, що більшість проголосує за прогресивний закон про вищу освіту", – сказала Л. Гриневич в ексклюзивному інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона нагадала, що у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти про вищу освіту, серед них № 1187-1, в якому вона – співавтор і який підписали депутати трьох опозиційних фракцій. За словами Л. Гриневич, за цей законопроект парламентська більшість не проголосує, оскільки він внесений опозицією і тому комітет запропонував Верховній Раді підтримати інший законопроект – внесений Віктором Балогою, розроблений під керівництвом ректора Національного технічного університету України "Київський політехнічний університет" Михайла Згуровського. 

"За духом він близький до нашого законопроекту, і є шанс, що за нього проголосують. Зараз ми намагаємося переконати в цьому і більшість, пробуємо донести їм думку роботодавців, викладачів, студентів, щоб вони усвідомили свою відповідальність і зробили вибір на користь цього законопроекту", – зазначила народний депутат.

Л. Гриневич вважає, що в партії влади щодо законопроектів про вищу освіту сформувалося дві течії – до першої належать ті, хто вважає, що нинішня система вищої освіти гальмує розвиток національної економіки. До цієї течії належать і депутати, які підтримували роботу групи М. Згуровського, яка була організована за дорученням прем’єр-міністра України Миколи Азарова. До другої течії належать прихильники прийняття законопроекту, що відображає інтереси Міністерства освіти.

"Але є й ті, хто, очевидно, не розібрався, і тому підтримує інший законопроект (№ 1187), який виражає інтереси Міністерства освіти, а не економіки і суспільства, йде в розріз з програмою їх власної партії (партії регіонів – ІФ), програмою економічних реформ", – зазначила Л. Гриневич.

"Доки між цими двома течіями немає згоди, вони вирішили взагалі не згадувати про ці закони і не виносити їх у зал. Сподіваюся, що у наших опонентів переможе здоровий глузд і розуміння того, що потрібно йти вперед ", – підкреслила Л. Гриневич.

Л. Гриневич також звернула увагу на те, що без оновлення законодавства про вищу освіту не можна говорити ні про реальне підвищення якості освіти, ні про входження в європейський освітній простір на вигідних для країни умовах.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: