fbpx
Економіка

В Україні з’явиться комітет фінансової стабільності – Світовий банк

Вже в найближчі місяці в Україні може з’явитися комітет фінансової стабільності. Цей комітет складатиметься з представників Кабінету міністрів, Національного банку і фонду гарантування вкладів. Про це розповів Олександр Паньков, координатор програм Світового банку в Україні, Молдові та Білорусі.

Про це Олександр Паньков повідомив у ході круглого столу на тему «Реформа системи гарантування вкладів рік поспіль: результати для держави, фінансових установ та вкладників». Круглий стіл було проведено з ініціативи Ліги фінансового розвитку за підтримки видання «Дзеркало тижня» та програми USAID / FINREP -II.

«Дане питання вже опрацьовується. Воно стоїть у плані дій президента України на 2013 рік. Ми сподіваємося, що вже найближчим часом подібна структура в Україні буде створена», – зазначив Олександр Паньков.

За словами фінансиста, комітет фінансової стабільності в Україні має виступити своєрідним майданчиком для обговорення основних викликів для системи фінансової безпеки. Паньков впевнений, що такий комітет особливо може знадобитися Україні під час кризової ситуації.

Представник Світового банку висловив думку, що НБУ потрібно попрацювати над підвищенням ефективності системи нагляду за фінустановами. Зокрема, зазначає Паньков, це торкається своєчасності виявлення неплатоспроможних банків. Це дозволить мінімізувати негативний вплив на держбюджет і фінансову систему України. Також це питання стосується і фонду гарантування вкладів фізосіб при виплаті компенсацій постраждалим вкладникам.

«Я в жодному разі не критикую НБУ. Це об’єктивна проблема, яка зараз стоїть перед усіма регуляторами в усьому світі. І тут немає межі досконалості», – підсумував представник Світового банку.

За матеріалами: zn.ua

Читайте також: