fbpx
Інновації

Freedom House: Україна знаходиться на 16 місці в рейтингу «Свободи інтернет-простору»

У рейтингу «Свобода в Мережі – 2013», який був складений експертами правозахисної організації Freedom House, Україну назвали вільною країною. Зазначимо, що в загальному списку Україні дісталося 16-е місце. Дані інтернет-рейтингу доступні на офіційному сайті Freedom House.

«Проблемність» в Україні в плані інтернет-свободи була оцінена експертами в 28 балів зі 100 можливих (відповідно, чим менше балів країна набрала – тим більше свободи). У 2013 році фахівці з Freedom House розробили свою шкалу для оцінки свободи інтернет-простору. В основі цієї шкали лежить 3 критерії: свобода функціонування сайтів (наявність цензури), доступ до інтернету, а також порушення прав користувачів (переслідування за написане і сказане в Мережі).

Крім того, труднощі доступу до інтернету в Україні оцінили в 7 балів з ​​25 можливих, обмеження щодо контенту – у 7 балів з 35 можливих, а порушення прав користувачів в Україні «набрали» 14 балів з ​​40.

Варто відзначити, що рейтинг України трохи погіршився порівняно з 2012 роком – торік «проблемність» України в інтернет-просторі була оцінена в 27 балів.

У 2013 році найвільнішою країною в плані інтернету Freedom House назвало Ісландію – у острівної держави лише 6 балів. Далі слідує Естонія (9 балів), Німеччина (17 балів) і Сполучені Штати Америки (теж 17 балів).

Додамо, що з пострадянських країн Україну обігнала лише Грузія, яка отримала 26 балів, посівши у підсумку 12-е місце. Відразу за Україною в рейтингу слідує Вірменія, в якій «інтернет-свободу» оцінили в 29 балів. Вірменія і замкнула групу держав з «вільним інтернетом».

Російська Федерація була віднесена до групи країн, де «частково вільний інтернет-простір». У підсумку, Росія отримала 54 бали, розташувавшись на 41 місці.

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: