fbpx
Економіка

Спекуляції в українських ЗМІ представляють ризик для гривні – Moody’s

Одним з найкрупніших курсових ризиків для України зараз є зростання внутрішнього попиту на національну валюту. Таке зростання може бути викликане подальшим «збільшенням спекуляцій українських ЗМІ про девальвацію національної валюти». Про це стало відомо з офіційного прес-релізу, підготовленого в міжнародному рейтинговому агентстві Moody’s з аналізу економічної ситуації в Україні.

До факторів, які в перспективі можуть чинити тиск на валютні резерви України, агентство Moody’s віднесло ризик зниження експорту і збільшення імпорту газу.

«Імпорт природного газу, ймовірно, зросте вже в найближчі місяці, враховуючи, що імпорт в поточному році за період з початку 2013 року по поточну дату не відповідає обсягам імпорту в минулі роки», – повідомляється в прес-релізі агентства.

Раніше повідомлялося, що у вітчизняних ЗМІ була проведена серйозна інформаційна кампанія, мета якої – «розхитування ситуації» на українському валютному ринку за допомогою провокування панічних настроїв серед населення. За деякими даними, замовниками цієї акції є російська сторона. Додамо, що член правління НБУ Олександр Дубихвіст заявляв, що за січень – серпень 2013 року чистий попит населення України на валюту знизився приблизно в 20 разів у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. Крім того, зазначав банкір, профіцит платіжного балансу в Україні склав 1,7 мільярда доларів.

«Змінилася поведінка населення на валютному ринку», – підкреслював представник НБУ.

Зокрема, якщо раніше населення було «активним сектором», то зараз воно просто пішло з валютного ринку. За його словами, сальдо покупок населенням за 8 місяців 2013 року склало 262 мільйони доларів, а за аналогічний період 2012 року – 4,4 мільярда доларів.

За матеріалами: УНН 

Читайте також: