fbpx
Економіка

В Україні будуть штрафувати суб’єкти господарювання за відмову споживачу розрахуватися електронними засобами платежів

Жителі України поступово, але все-таки звикають до розрахунків у торгових мережах за допомогою не готівкових коштів, а платіжних карт. Про плюси і мінуси електронних засобів платежів існує безліч думок, але все ж, не може бути поганим спосіб розрахунків за товари та послуги, який давно вже став популярним у провідних країнах світу.

Вчора, 2 жовтня, на засіданні українського Кабінету міністрів було прийнято рішення про те, що у разі відмови споживачу у розрахунку за товари або послуги електронними засобами платежу, суб’єкт господарювання може бути підданий штрафу, розмір якого становить 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Як бачимо, санкції за відмову приймати до оплати платіжні карти досить серйозні. Іншими словами, в тих торгових точках, де є касовий апарат, повинен бути і термінал, за допомогою якого споживач зможе оплатити товари та послуги своєю банківською картою.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

У Мінекономрозвитку відзначають, що норми закону "Про захист прав споживачів" закріплюють за споживачем право вільно використовувати електронні платіжні засоби та забороняють обмежувати використання споживачем електронних платіжних засобів у тому випадку, якщо продавець зобов’язаний приймати їх до оплати згідно з чинним законодавством.

У засобах масової інформації наводяться слова заступника директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Сергія Литвиненка, який повідомив наступне: «З прийняттям зазначеної постанови споживачі зможуть вимагати у всіх суб’єктів господарювання, де встановлені касові апарати, приймати в оплату електронні засоби платежу». Сергій Литвиненко також підкреслив, що «У разі відмови у проведенні розрахунку споживачі можуть звертатися за захистом своїх прав до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів».

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

За матеріалами: news.liga.net

Читайте також: