fbpx
Інновації

Активізація програми «Доступне житло» очікується восени – експерт

Активізація програми щодо забезпечення українців доступним житлом відбудеться в четвертому кварталі 2013 року. Йдеться про житлову програму, яка працює за механізмом «70/30». Про це розповів Сергій Комнатний, керівник київського іпотечного центру держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Сергій Комнатний повідомив, що з 2010 року в Україні реалізується програма із забезпечення громадян житлом. Згідно з механізмом цієї програми, 70 % вартості квартири сплачує покупець, а інші 30 % – компенсується за рахунок держави.

«У поточному році передбачено 118 459 000 гривень на реалізацію даної програми по Києву і регіону. На сьогоднішній день у нас відкрито асигнувань на 19,9 мільйонів гривень. Це становить лише 1/6 від запланованого обсягу. Відповідно, на сьогоднішній день 139 сімей вже отримали державну підтримку», – заявив Сергій Комнатний.

За словами чиновника, така ситуація для Києва і регіону є нормальною, тому що основні асигнування передбачаються на 4-й квартал 2013 року.

«Тобто, у той час як у четвертому кварталі 2013 року піде така активна робота з реалізації даної програми і на цю суму коштів передбачається забезпечити житлом 1000 сімей в Києві», – підкреслив Комнатний.

Він додав, що на сьогоднішній день в цілому вже звернулося і подало документи на отримання державної допомоги 456 сімей.

Раніше повідомлялося, що в Україні рефінансували іпотеку на 88 млн грн. Зазначимо, що на сьогоднішній день ставка рефінансування ДІУ становить 15,3 % річних. В даний момент в ДІУ вивчається питання щодо зниження ставки рефінансування. Стало відомо, що в ДІУ спільно з НБУ розробили проект програми, завдяки якій українські громадяни зможуть отримувати житло в оренду з правом викупу під 3 % річних.

За матеріалами: УНН 

Читайте також: