fbpx
Новини світу

Росія не має наміру видавати Україні українського рибалку Федоровича

  Російський слідчий відмовився змінити запобіжний захід українському рибалці Олександру Федоровичу з підписки про невиїзд на взяття на поруки, повідомляють у Міністерстві закордонних справ України.

"Наше геконсульство отримало офіційну інформацію від слідчого про відмову в задоволенні прохання нашого консула про зміну запобіжного заходу щодо Федоровича, а саме з приводу взяття його на поруки", – повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс на брифінгу в Києві у вівторок.

За його словами, справа ще не передана до суду, і українська сторона має намір знову піднімати питання подальшої долі О. Федоровича під час подальших контактів високого рівня з російською стороною.

Як повідомлялося, 17 липня в Азовському морі в районі російського сел. Воронцовка баркас з українськими рибалками зіткнувся з катером берегової охорони Прикордонної служби Росії, в результаті чого риболовецьке судно перекинулося, загинули 4 українці, одному вдалося вижити.

Читайте також:  Вбиті росіянином у Німеччині українці були військовослужбовцями ЗСУ, які проходили реабілітацію після поранень

У Росії розслідується кримінальна справа проти рибалки, йому вже пред’явлено звинувачення за ч. 3 ст. 256 КК Росії (незаконний видобуток водних біологічних ресурсів). О. Федоровичу, який зараз перебуває у Єйську (РФ), загрожує до двох років ув’язнення.

В Україні теж відкрито кримінальне провадження щодо цього інциденту, розслідування доручено проводити слідчому відділу лінійного відділу на станції Маріуполь Управління МВС України на Донецькій залізниці.

Днями Генеральна прокуратура України звернулася до Генпрокуратури РФ щодо інциденту. У зверненні українське відомство відзначило необхідність проведення загального об’єктивного і всебічного розслідування всіх обставин цієї події, вирішення питання про повернення О. Федоровича в Україну, а також поставило питання про передачу кримінального провадження щодо українця для його подальшого розслідування правоохоронними органами на території України.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Київ неодноразово звертався до російської сторони з проханням повернути на батьківщину О. Федоровича, проте російська сторона відмовляється це зробити, а Єйський райсуд відхилив касаційну скаргу на порушення кримінальної справи проти українського рибалки.

Слідчий у справі про зіткнення українських рибалок з російськими прикордонниками в Азовському морі, яка розслідується в Україні, готує вже друге міжнародне доручення до російської сторони з проханням надати документи, щодо цього інциденту.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: