fbpx
Економіка

Об’єднання митниці та податкової заощадить 2 млрд грн для України

Створення єдиної структури в Міндоходів дозволить зменшити витрати державного бюджету на утримання держапарату, адміністративний тиск на бізнесменів і корупційні прояви. У цьому впевнені експерти.

«Створення єдиного фіскального регулятора в Україні дозволить зменшити корупцію, яка часто виникала як результат конфлікту інтересів двох державних структур», – упевнений народний депутат України, член комітету Ради з питань митної та податкової політики Ігор Рибаков.

За його словами, єдина інформаційна база в Міндоходів не дозволить імпортерам проводити «оптимізацію доходів», яку роблять по «відомою схемою». Зокрема, імпортери ввозять товар в Україну за низькою ціною і платять низький податок. Потім такі товари «викидають» на українські прилавки з накруткою в 5, 10 разів. У підсумку український бюджет позбавляється величезних грошей.

«Тепер всі ці "фокуси" будуть відслідковуватися в межах одного міністерства, що істотно ускладнить життя "тіньовикам"», – запевнив нардеп.

При цьому, зазначив чиновник, злиття митної та податкової служби в рамках Міндоходів дозволить усунути міжвідомчі конфлікти між митниками і податківцями.

«Такі конфлікти стосувалися податкових векселів, ввізного ПДВ, імпорту підакцизних товарів та інших випадків, коли сторони боролися за функції, які перетинаються. Все через те, що були нечітко розмежовані повноваження», – додав парламентарій.

На думку Рибакова, економічний ефект від об’єднання структур послідує і за рахунок зменшення витрат у бюджеті України на утримання митної та податкової служб. Повідомляється, що це в середньому дозволить заощадити близько 0,5-0,6 % держбюджету на рік (близько 1,7-2 мільярдів гривень).

«Нагадаю, близько 2 % витрат бюджету раніше склали витрати на функціонування митниці та податкової. Тепер ці витрати повинні скоротитися», – підсумував експерт.

За матеріалами: УНН

Читайте також: