fbpx
Право

Проект Трудового кодексу порушує Конституцію України – думка експерта

 У проекті Трудового кодексу України № 2902 передбачена можливість перекласти кримінальну та матеріальну відповідальність за страйк на особу, яка її очолює. Про це на сьогоднішній прес -конференції розповів Михайло Волинець, голова незалежної профспілки гірників України і конфедерації вільних профспілок України.

 Зокрема, зазначає експерт, у статті 377 проекту Трудового кодексу розписана процедура щодо заборони проведення страйку. Як додав Михайло Волинець, такі норми є порушенням не тільки конвенції міжнародної організації праці, а й законодавства, і Конституції України.

 Михайло Волинець підкреслив, що в статті 381 – й передбачається: «Якщо суд визнає страйк незаконним, то люди вже наступного дня будуть зобов’язані припинити страйк і приступити до роботи».

 У статті 382 – й, як повідомив експерт, передбачається відшкодування матеріального збитку, який був заподіяний страйком.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 «Передбачено як у судовому порядку зробити цей страйк незаконним, як перевести матеріальну, кримінальну та адміністративну відповідальність на ту людину, яка її очолює. Тобто, щоб ніхто і ніколи навіть не погоджувався очолювати страйк», – заявив Волинець.

 Крім того, в проекті Трудового кодексу України передбачається збільшення випробувального терміну з нинішніх 3 – х до 6 – ти місяців. Також у документі сказано про право роботодавця попередити людину про звільнення всього лише за 3 дні.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Разом з тим, розповів Волинець, проектом Трудового кодексу передбачається норма про необов’язковість укладення колективної угоди. Зокрема, у проекті «не передбачено відповідальність роботодавців за невиконання колективних договорів».

 Нагадаємо, що проект Трудового кодексу в Раді зареєстрували «регіонали» Ярослав Сухий і Олександр Стоян.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: