fbpx
Економіка

Обамі належить переконати Конгрес щоб уникнути дефолту підняти стелю держборгу

 Як повідомляють сьогодні, 30 вересня, американські ЗМІ, президент Сполучених Штатів Барак Обама пообіцяв не допустити падіння престижу долара як резервної світової валюти і дефолту через зовнішній борг США, яким погрожують за відсутності бюджетного компромісу опозиційні республіканці.

 «Долар – це резервна валюта світу. З цим не можна жартувати», – сказав Обама пресі.

 За словами президента, він має намір вести переговори з конгресменами «протягом понеділка, вівторка та середи». Вже з вівторка США загрожує тимчасове припинення фінансування уряду через відсутність коштів у бюджеті на новий фіскальний рік.

 Нагадаємо, що 25 вересня міністр фінансів США Джейкоб Лью оприлюднив звернення у формі листа до лідерів Конгресу США, де він повідомляв, що Сполучені Штати можуть стати банкрутом вже 17 жовтня, якщо терміново не буде прийнятий законопроект про підвищення стелі держборгу. Міністр закликав Конгрес США підняти стелю державного боргу, який був визначений у травні цього року на рівні 16,7 трлн доларів. За його словами, тільки таким чином буде можливо уникнути дефолту, який неминучий, якщо не приймати «екстраординарні заходи» у законодавстві країни. Першими «ластівками» кризи Лью вже оголосив зупинку відрахувань у пенсійні фонди і фонди зарплат держслужбовців.

 Однак, на думку політичних аналітиків, США і на цей раз вдасться уникнути дефолту. За останні 70 років США піднімали стелю державного боргу 74 рази, причому це робили як демократи, так і республіканці. Причому при знаходженні у влади республіканців це відбувалося більш ніж 50 разів. Решта частка припадала на момент правління демократів. Проте в останні два роки суперечки щодо державного боргу проходили під час гострої полеміки, і компроміс був досягнутий досить складним шляхом. Таким чином, Обамі треба вирішити досить складне завдання у досягненні компромісу з Конгресом.

Можливий дефолт у США (відео): 

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: