МЗС Латвії засудив указ Володимира Путіна про виплати допомог ветеранам Прибалтики

 МЗС Латвії засудив проект указу про виплату Російською Федерацією посібників жителям Прибалтики, які воювали за Червону армію в роки Великої Вітчизняної війни. Про це повідомляють ЗМІ.

 Відомство не влаштувала пояснювальна записка до проекту указу, в якій йдеться про ущемлення прав ветеранів ВВВ у прибалтійських країнах. Йдеться про наступне затвердження: «Волею політичної еліти фокусних держав із захисників Батьківщини вони (ветерани) відразу перетворилися на "окупантів", які часто піддаються судовому переслідуванню. Це відбувається на тлі реалізованої Ригою, Таллінном і Вільнюсом лінії на героїзацію екс – військовослужбовців формувань СС, а також місцевих нацистських посібників».

 У зовнішньополітичному відомстві Латвії зазначили, що дане твердження навмисно вводить суспільство в оману стосовно балтійських держав і показує «необ’єктивну і однобоку оцінку підсумків Другої світової війни для цих країн». Згідно з думкою МЗС, Російська Федерація таким чином намагається впливати на думку суспільства про Латвію. Разом з тим у відомстві визнали, що давати коментарі змістом самого указу ще рано, оскільки він ще на стадії проекту.

Related Post

 Раніше, 27 вересня цього року на зазначений документ відреагували в Міністерстві оборони Латвії, назвавши його непрямим проявом «м’якої сили» російського уряду. «Це спритний дипломатичний хід, і цим кроком Володимир Путін показує привабливість своєї політики для громадян сусідніх держав», – зазначив міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

 Проект указу президента Росії «Про заходи соціальної підтримки деяких категорій ветеранів ВВВ, які проживають в Естонії, Литві та Латвії» було оприлюднено на порталі правових актів минулого тижня.

 На сьогодні в Естонії, Литві та Латвії проживають близько 12 тисяч ветеранів (з них 5 тисяч живуть у Латвії).

 За матеріалами: lenta.ru

Leave a Comment