fbpx
Економіка

Київрада візьме кредит для утеплення комунальних будинків?

 Київська влада збирається залучити кредит для проведення термосанаціі будівель, які знаходяться в комунальній власності. Крім того, планується модернізація харчоблоків у школах і дитячих садах. На порядку денному сесії у київської влади, яка намічена на 2 жовтня, є відразу 2 «кредитних» питання.

 На засіданні профільної комісії Київської міськради повідомлялося, що Київ планує взяти кредит у Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). Зазначимо, що кошти київська влада візьме під місцеві гарантії. Кредитні кошти необхідні для того, щоб влада могла продовжувати в столиці реалізацію «Міського енергетичного плану до 2016 року». Зокрема, 5 мільйонів євро передбачається витратити на утеплення дахів і зовнішніх стін, заміну дверей, освітлення  вікон у навчальних закладах комунальної власності . 4 мільйони євро в Києві планується направити на санацію внутрішніх електромереж та реконструкцію харчоблоків у школах і дитячих садах.

 Зазначимо, що НЕФКО – це міжнародна фінансова організація, яка була заснована п’ятьма країнами з Північної Європи: Ісландією, Данією, Норвегією, Швецією і Фінляндією. Ця корпорація надає фінансову підтримку різним екологічним проектам у країнах Східної та Центральної Європи. Кошти виділяються на проекти, які можуть сприяти поліпшенню екоситуації в північному регіоні.

 Додамо, що перший кредит влада Києва планує взяти на 8 років максимум під 7 % річних. Другий кредит Київ візьме на строк до 5 років з відсотковою ставкою 3% річних.

 Раніше повідомлялося, що відповідно до «Міського енергетичного плану до 2016 року» в Києві заплановані енергозберігаючі заходи в 112 навчальних закладах: дитсадках, школах і ПТУ. Пілотні проекти, які були реалізовані в школі № 233 та дитячому садку № 573, довели, що термосанація дозволяє економити кожному навчальному закладу до 550 тисяч гривень на рік.

 За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: