fbpx
Новини світу

Лех Валенса відзначає свій 70-річний ювілей

Сьогодні відзначає свій 70-річний ювілей один з найяскравіших європейських політиків останніх десятиліть. 29 вересня день народження святкує колишній президент Польщі Лех Валенса.

«Простий електрик» – так говорив про себе Лех Валенса – став президентом Польщі 22 грудня 1990 року. А за сім років до цієї події Лех Валенса отримав одну з найпрестижніших світових нагород: в 1983 році Лех Валенса став лауреатом Нобелівської премії миру за внесок у підтримку прав робітників. Багато європейських політиків вважають Леха Валенсу символом боротьби за демократію.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Діяльність Валенси у Польщі призвела до легалізації організації під назвою «Солідарність», яка була оголошена поза законом в часи режиму генерала Войцеха Ярузельського. Лех Валенса на президентських виборах 1990 року в другому турі отримав підтримку 74,25 % виборців. Новий президент зіткнувся з масою проблем, які в ті часи намагалися подолати практично всі країни колишнього соцтабору. Наскільки це вдалося Леху Валенсі, судити зараз складно, але сьогоднішня Польща є членом Європейського союзу.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Президентські виборах 1995 року Лех Валенса програв, а главою держави тоді став Александр Кваснєвський.

У ЗМІ писали про те, що відомий режисер Анджей Вайда зайнявся роботою над фільмом про Леха Валенсу. Картина, вихід якої очікується найближчим часом, називається «Валенса. Людина з надії». Цей фільм є кандидатом від Польщі на отримання престижної премії "Оскар".

Читайте також: