fbpx
Суспільство

Одеса стала першим Wikipedia-містом в Україні

 Представники громадської організації «Одеса 2.0» у співпраці з інтернет- енциклопедією «Вікіпедія» почали розміщення інтерактивних QR – табличок на пам’ятках і пам’ятниках архітектури в Одесі. Відзначимо, що «Вікіпедію» в Україні представляє громадська організація «Вікімедіа Україна».

 Як повідомили в організації «Одеса 2.0», на першому етапі проекту таблички з’явилися на 15-ти пам’ятках архітектури, які є знаковими для Одеси. Зокрема, фасади «оновили» на будівлі Російського театру, ансамблі Шахського палацу, готелі «Брістоль» (колишній готель «Червона»), Будинку з атлантами та інших будівлях. «На кожній табличці унікальний QR – код. Для того щоб дізнатися інформацію про цей будинок, потрібно відсканувати код і програма автоматично переадресує вас на статтю в "Вікіпедії"», – розповів представник організації «Одеса 2.0» Михайло Панченко.

Читайте також:  26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи

 За його словами, мова статті на «Вікіпедії» буде автоматично визначена у відповідності з налаштуваннями планшета або смартфона користувача. Крім того, незабаром організація планує розмістити інтерактивні таблички на всіх інших пам’ятках архітектури в Одесі. У цьому автори проекту покладаються на активних жителів міста. «Будь-який бажаючий може приєднатися до нашої ініціативи, залишивши відповідну заявку на сайті проекту про розміщення таблички на тому чи іншому будинку-пам’ятнику архітектури», – додав Панченко.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

 Щоб подати заявку, необхідно написати статтю про ту чи іншу будівлю в «Вікіпедії». Якщо стаття вже є на «Вікіпедії, то можна просто надіслати посилання. «Бажано супроводити фотографією», – зазначив Панченко.

 Повідомляється, що завершення «Вікіпедії» – проекту планується до 220-річчя Одеси в 2014 році. Отримана в результаті проекту інтерактивна карта пам’яток та архітектурних пам’яток міста буде затребувана не тільки туристами, але і городянами.

 За матеріалами: Інтерфакс – Україна

Читайте також: