fbpx
Право

В Україні мінімальний термін оренди с/г земель хочуть встановити на 12 років

 Народні депутати України пропонують встановити мінімальний термін оренди сільськогосподарських земель на 12 років. Крім того, парламентарії хочуть штрафувати орендарів за неналежне використання сільськогосподарських угідь. Про це стало відомо із законопроекту № 3316 від 24 вересня 2013 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сталого використання земель сільськогосподарського призначення». Зазначимо, що документ був зареєстрований на офіційному сайті Верховної Ради України .

 Ініціатори цього законопроекту – позафракційний депутат Степан Івахів, народний депутат України від фракції «Партії регіонів» Олег Кулініч та народний депутат від фракції «Батьківщина» Валерій Лунченко.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 У пояснювальній записці сказано, що законопроект був розроблений для стимулювання раціонального використання сільськогосподарських земель. Крім того, мета законопроекту – запобігання виснаження цих земель.

 Зокрема, цим законопроектом пропонується кожні 6 років проводити в обов’язковому порядку лабораторний аналіз, в ході якого буде перевірятися стан грунтів земель сільськогосподарського призначення. Також у законопроекті пропонується зобов’язати землекористувачів відшкодувати збитки, які будуть пов’язані із зниженням якості грунтів.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 «За неналежне використання сільськогосподарських угідь, яке призвело до погіршення якісних показників грунту, розміром від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб штраф складе від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів», – наголошується в документі.

 Крім того, в законопроекті пропонується встановити мінімальний термін оренди на 12 років. На думку політиків, «це створить передумови для формування стійких відносин з оренди, а також забезпечить відповідальне ведення господарства».

 За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: