fbpx
Міжнародна економіка

Ігор Шувалов: Темпи створення мегапроектів слід пригальмувати

Сьогодні, 27 вересня, на діловому сніданку Сбербанку в рамках міжнародного сочинського інвестиційного форуму, віце -прем’єр РФ Ігор Шувалов висловив думку, що Росія мегапроектами вже надмірно «розпещена», і необхідно темпи їх створення пригальмувати.

«Для нашої країни щастям є те, що в Росії в останні роки реалізувалося вже багато мегапроектів: була подібна кон’юнктура і кошти в бюджеті для них. Вважаю, що слід себе трохи зупинити, подивитися, у що це вийде економіці країни, і тільки тоді нехай громадськість створить запити на дані проекти», – висловив думку перший заступник голови уряду.

Шувалов, в цілому, переконаний, що Росії мегапроекти потрібні, а те, що в ряді випадків такого роду проекти пов’язані з корупцією чи подорожчанням, так подібна практика склалася нe тільки в Росії, але і у всьому світі.

«Природно, є питання всяких шахрайських схем і подорожчань, але за ці аспекти повинні відповідати правоохоронні органи. Це не повинно нас зупиняти з питаннями розвитку», – сказав Шувалов.

«Через те, що в суспільстві багато суджень у зв’язку з корупцією та доцільностю будівництв, можливо і варто пригальмувати темпи ініціювання мегапроектів. Зробити це для того, щоб суспільство саме відчуло і усвідомило їх цінність», – пропонує Шувалов.

«Грунтуючись тільки на ініціативі уряду, в кінцевому підсумку, без запиту громадськості на мегапроекти, ми будемо стикатися з тим, що суспільство сприйме це як нав’язування з боку уряду, а цього уряд не хоче», – сказав він.

У 2013 році реалізовано мегапроект Універсіади Казані. На проведення, за словами глави Мінспорту Віталія Мутка, було витрачено 47 млрд бюджетних рублів.

Олімпійські ігри в 2014 році в Сочі – вартість проекту оцінена в 1,4 трлн рублів.

У 2015 році в Сочі запланований пуск «королевськиx перегонів» класу «Формула 1» – вартість будівництва траси з запланованих 6,4 млрд рублів вже виросла до 11 млрд рублів.  

У Москві в 2016 році буде проходити чемпіонат світу з хокею, а в 2018 році в Росії відбудеться чемпіонат світу з футболу.

Крім цього, урядом заплановано виділення 450 млрд рублів з ​​Фонду національного добробуту для реалізації трьох мегапроектів інфраструктури: будівництво швидкісної залізничної магістралі «Москва -Казань», модернізація Транссибірської залізничної магістралі та Східного полігону, і будівництво центральної кільцевої автодороги /ЦКАД/.

Ми повинні вчитися робити мегапроекти (відео):

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: