У бюджеті Євросоюзу виявили «діру» в 20 млрд євро

Для виконання бюджету Євросоюзу в 2013 році не вистачає майже 20 мільярдів євро. Зазначимо, що через це ряд бюджетних асигнувань країнам-членам Євросоюзу буде перенесений на наступний рік. Про це повідомили іноземні ЗМІ увечері в четвер, пославшись на неназване європейське джерело.

Проблема з бюджетом, згідно з даними джерела, обговорювалася під час наради представників Європейської комісії, Європейського парламенту і нинішньої держави-голови ЄС – Литви.

Представники Єврокомісії пояснили всім своїм співрозмовникам, що загальна сума виплат, яка очікується державами – членами ЄС до кінця 2013 року, становить 50 мільярдів євро. Однак, в «касі» Євросоюзу на ці цілі в кінці року залишається тільки 30 мільярдів євро.

На думку експертів, ситуація, що складається в ЄС загрожує черговим загостренням відносин між Радою ЄС та Європарламентом з питання союзного бюджету. Нагадаємо, що раніше депутати Європарламенту з великими труднощами і в попередньому порядку дали згоду на урізання бюджетного плану Європейського союзу на 2014-2020 роки. Саме на цьому «урізанні» твердо наполягали в урядах країн-членів ЄС.

Related Post

Незважаючи на це, Європейська комісія просила раніше доповнити бюджет ЄС на 2013 рік на 11,2 мільярди євро. Це планувалося зробити для того, щоб покрити невиплати за минулий рік. У Європарламенті погодилися схвалити проект бюджету ЄС на 2014-2020 роки за тієї умови, що дефіцит бюджету за 2012 рік буде заповнений за рахунок держав – членів ЄС.

Повідомлялося, що країни – члени ЄС попросили розділити це «погашення» на 2 транші. Перший, в 7,3 мільярди євро був виплачений ще минулого літа. Тепер в Єврокомісії очікують решту 3,9 мільярди євро.

Нагадаємо, що Європарламент остаточно висловиться щодо проекту бюджету ЄС на пленарній сесії в Страсбурзі (21-24 жовтня).

За матеріалами: zn.ua

Leave a Comment