fbpx
Економіка

У бюджеті Євросоюзу виявили «діру» в 20 млрд євро

Для виконання бюджету Євросоюзу в 2013 році не вистачає майже 20 мільярдів євро. Зазначимо, що через це ряд бюджетних асигнувань країнам-членам Євросоюзу буде перенесений на наступний рік. Про це повідомили іноземні ЗМІ увечері в четвер, пославшись на неназване європейське джерело.

Проблема з бюджетом, згідно з даними джерела, обговорювалася під час наради представників Європейської комісії, Європейського парламенту і нинішньої держави-голови ЄС – Литви.

Представники Єврокомісії пояснили всім своїм співрозмовникам, що загальна сума виплат, яка очікується державами – членами ЄС до кінця 2013 року, становить 50 мільярдів євро. Однак, в «касі» Євросоюзу на ці цілі в кінці року залишається тільки 30 мільярдів євро.

На думку експертів, ситуація, що складається в ЄС загрожує черговим загостренням відносин між Радою ЄС та Європарламентом з питання союзного бюджету. Нагадаємо, що раніше депутати Європарламенту з великими труднощами і в попередньому порядку дали згоду на урізання бюджетного плану Європейського союзу на 2014-2020 роки. Саме на цьому «урізанні» твердо наполягали в урядах країн-членів ЄС.

Незважаючи на це, Європейська комісія просила раніше доповнити бюджет ЄС на 2013 рік на 11,2 мільярди євро. Це планувалося зробити для того, щоб покрити невиплати за минулий рік. У Європарламенті погодилися схвалити проект бюджету ЄС на 2014-2020 роки за тієї умови, що дефіцит бюджету за 2012 рік буде заповнений за рахунок держав – членів ЄС.

Повідомлялося, що країни – члени ЄС попросили розділити це «погашення» на 2 транші. Перший, в 7,3 мільярди євро був виплачений ще минулого літа. Тепер в Єврокомісії очікують решту 3,9 мільярди євро.

Нагадаємо, що Європарламент остаточно висловиться щодо проекту бюджету ЄС на пленарній сесії в Страсбурзі (21-24 жовтня).

За матеріалами: zn.ua

Читайте також: