fbpx
Кінотеатри

“Дісней” зніме фільм про матч Каспарова з комп’ютером

Студія "Дісней", викупивши права на екранізацію п’єси Метта Чармена (Великобританія) "Машина", приступає до реалізації проекту. Продюсерами майбутньої стрічки, що розповідає про матч між Гаррі Каспаровим і комп’ютером Deep Blue, виступлять Олександр Янг і Хел Фогель.

В основу п’єси Чармена лягли події 1997 року, коли Гаррі Каспаров, що володіє званням 13-го чемпіона світу з шахів, в нерівній сутичці поступився комп’ютеру компанії IBM. П’єса «Машина» в липні поточного року була поставлена ​​на батьківщині письменника, на початку вересня виставу показали в Сполучених Штатах.

Вперше Гаррі Каспаров зіграв з комп’ютером 22 жовтня 1989 року. Поєдинок з машиною Deep Thought, що з двох бліц-партій, закінчився перемогою людини. Після матчу чемпіон світу заявив: «Якщо комп’ютер зможе перевершити в шахах кращого з кращих, це означатиме, що ЕОМ в змозі складати найкращу музику, писати найкращі книги. Не можу в це повірити. Якщо буде створений комп’ютер з рейтингом 2800, тобто рівним моєму, я сам вважатиму своїм обов’язком викликати його на матч, щоб захистити людську расу ».

Проте 8 років потому шахіст не зміг протистояти комп’ютеру Deep Blue – поразка Каспарова стала першим випадком в історії, коли комп’ютер виграв партію у чемпіона світу. Deep Blue здатний аналізувати сто мільйонів позицій в секунду. Переможений Каспаров визнав – деякі рішення супротивника знаходяться поза його розумінням. Представники IBM відмовилися надати комп’ютерну роздруківку, що, на думку чемпіона світу, свідчить про створення не універсальної програми, а програми саме для гри з ним, з Каспаровим. Тоді, в 1997 році, вперше стало очевидно: комп’ютер розумніший за людину точно так само, як автомобіль швидший за людину, а домкрат – сильніший.

Каспаров і Deep Blue (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: