fbpx
Наука

Уламок метеорита з озера Чебаркуль вивчають учені Челябінського університету

Міністр з радіаційної та екологічної безпеки області Олександр Галичин повідомив, що уламок метеорита, піднятий з дна озера Чебаркуль водолазами, вже переданий для досліджень в Челябінський державний університет.

За словами Галичина, основний фрагмент небесного тіла планують підняти на поверхню до 4 жовтня, попутно водолази дістають з дна озера і невеликі осколки метеорита. Один з них – розміром з людський кулак і вагою близько півтора кілограми вже підняли і віддали для дослідження ученим.

"За контрактом ми передаємо фрагмент вченим цього вишу, – сказав міністр. – Протягом семи днів вони повинні підтвердити достовірність осколка, але зовнішні ознаки говорять про те, що це – небесне тіло".

Директор центру проектного управління інноваціями та експертизи університету Андрій Кочерів підтвердив, що, судячи з деяких ознак, піднятий осколок дійсно є фрагментом метеорита: "На камені можна побачити також три великі борозни, вони з’являються, коли тіло рухається в атмосфері і плавиться. Крім того, є тріщини, заповнені темним матеріалом, які виникають при зіткненні космічних тіл один з одним".

Уламок метеорита з озера Чебаркуль вивчають учені Челябінського університету (відео):

За матеріалами: ИТАР-ТАСС. Відео: rutv.ru

Читайте також: