fbpx
Економіка

Україна накопала 2 річних запаси картоплі – Азаров

 Урожай картоплі дозволяє повною мірою забезпечити потребу населення України, а також забезпечити рентабельність виробництва і не допустити підвищення цін на внутрішньому ринку. Таким чином Микола Азаров прокоментував чутки про нібито малі обсяги вирощування в Україні картоплі та овочів.

 Прем’єр пояснив, що дощова погода ускладнює збір врожаю картоплі та овочів, проте ще до початку «дощового сезону» українська картопля була зібрана приблизно на 70 % площ. Це на 11 тисяч гектарів більше, ніж на аналогічну дату 2012 року.

 «Зараз картоплі в Україні зібрано близько 20 мільйонів тонн, а валовий збір прогнозується обсягом 22 -х мільйонів, що приблизно на рівні минулого року», – додав Азаров.

 При цьому прем’єр зазначив, що на споживання населенню на рік потрібно 6,3-6,5 мільйона тонн, а на насіння – 6 мільйонів тонн.

 «Ми маємо приблизно 2 річних запасу картоплі. Ми можемо запевнити наших людей, що картоплі у нас в країні більш ніж достатньо», – повідомив Микола Азаров.

 Прем’єр додав, що не варто піддаватися «штучним ажіотажам» і купувати картоплю на зиму за високими цінами.

 Незважаючи на це, голова уряду України доручив владі перевірити факти подорожчання овочів у регіонах. Як виявилося, випадки підвищення цін на овочі, які переважно реалізують товаровиробники і дрібні посередники, дійсно мали місце.

 «Наприклад, минулого тижня у Києві ціна на картоплю становила 4,2-5,3 гривень за один кілограм, а після припущень щодо неврожаю ціна на деяких ринках підвищилася до 6-8 гривень», – розповів прем’єр.

 За його словами, аналогічні випадки за останній тиждень були виявлені і у Львівській, Житомирській та Кіровоградській областях. Це свідчить про те, що влада незадовільно виконує функції з контролю за цінами.

 За матеріалами: kmu.gov.ua

Читайте також: