fbpx
Політика

Ув’язнена ІК-14 розповіла, як поводиться в колонії Толоконникова

Днями комісія російських правозахисників представить уповноваженому з прав людини Володимиру Лукіну доповідь про свої відвідини мордовської колонії номер 14, де відбуває покарання Надія Толоконникова, учасниця групи Pussy Riot, осквернили московський храм Христа Спасителя.

Раніше стало відомо, що Толоконникова оголосила голодування і вимагає порушити кримінальну справу проти заступника начальника колонії, який, нібито, погрожував її вбити. У ході роботи комісії правозахисників Толоконникова відмовилася коментувати свої претензії на камеру, але без преси охоче поспілкувалася з ними.

Член президентської Ради з прав людини Марія Каннабих при цьому зазначила, що ув’язнена виглядає непогано, бадьора і повна сил. Правозахисниця помітила в колонії істотні зміни в кращу сторону, всі опитані жінки -в’язні називали умови утримання цілком прийнятними.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Начальник колонії Купріянов так прокоментував ситуацію щодо його, нібито, погроз: "Погрози вбивства з мого боку ніколи не було. Від засуджених з мого боку і з боку моїх співробітників вимагалося дотримання кримінально-виконавчого законодавства та правил внутрішнього розпорядку. Засуджена Толоконникова нічим від інших не відрізняється".

З правозахисниками зустрілася і ще одна відома ув’язнена колонії – Євгенія Хасіс, засуджена за співучасть у вбивстві адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової. Вона розповіла, що чутки про те, що Толоконникова оголосить незабаром голодування, з’явилися більше двох тижнів тому. Поведінку самої Надії вона прокоментувала такими словами: "Толоконникова назвала себе правозахисницею. Схопивши матрац, вона бігала з ним по загонах з криками: "Жінки Росії, я вас врятую від беззаконня, я вам допоможу". При цьому жінки дивляться на неї здивованими очима, хтось сміється, хтось перезирається, уточнюючи, чи не поїхала Надія з глузду".

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

Комісія правозахисників провела в колонії цілий день і повідомила пізніше, що свої висновки вони представлять Уповноваженому з прав людини в Росії Володимиру Лукіну найближчим часом.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: