fbpx
Новини світу

Михайлу Ходорковському вручать премію Леха Валенси

 На сьогоднішній прес – конференції у Гданську екс – голова профспілки "Солідарність", голова Інституту Леха Валенси Ян Кшиштоф Белецький оголосив ім’я лауреата, якому цього року буде вручена премія Леха Валенси. Володарем призу на 100 000 доларів став колишній голова ЮКОСу Михайло Ходорковський. Оскільки лауреат перебуває в ув’язненні, премія буде вручена його синові – Павлу Ходорковському.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

 Нагадаємо, Хамовнічеський суд Москви визнав Михайла Ходорковського винними за статтями "Розкрадання" і "Легалізація грошових коштів, одержаних злочинним шляхом" і засудив до 14 років ув’язнення. Пізніше термін покарання був скорочений до 11 років. Ходорковський повинен вийти на свободу в серпні наступного року.

 Засновуючи п’ять років тому премію, екс – президент Польщі Лех Валенса заявив, що робить це на знак вдячності за присудження йому в 1983 році Нобелівської премії миру. Лауреатом премії Леха Валенси може стати громадянин будь-якої країни світу, який виступає «за згоду і співпрацю народів, свободу і пропаганду загальносвітових цінностей». Минулого року володарем премії Леха Валенси став лідер білоруської опозиції Алесь Бєляцький.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

 За матеріалами: ИТАР – ТАСС

Читайте також: