fbpx
Міжнародна економіка

Литва очікує якнайшвидшої відповіді від «Газпрому»

Як заявив сьогодні, 26 вересня, глава Кабінету міністрів Литви Альгірдас Буткявічюс в інтерв’ю литовській радіостанції «Жіню радіяс», Литва направила свою відповідь на пропозицію  «Газпрому» за умовами нового контракту з постачання до країни російського газу.

«Вчора, 25 вересня, ми направили в «Газпром» відповідь на пропозицію концерну у відповідності з новим контрактом і, на даний момент, очікуємо від них зустрічних кроків», – заявив прем’єр -міністр Буткявічюс.

На його думку, це може бути відповідь як у письмовій формі, так і діалог на рівні експертів.

«Ми хочемо, щоб якомога швидше настала ясність щодо постачання газу», – зазначає прем’єр.

Питання ціни на паливо є основною проблемою уряду Литви під час переговорів з концерном «Газпром», що поставляє у країну природний газ.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

«Домогтися справедливої ​​ціни на газ для кінцевих споживачів Литви є нашим головним завданням у переговорах», – заявив глава кабміну Литви.

Зміст послання Кабінету міністрів «Газпрому» не розголошується.

За матеріалами литовських ЗМІ, «в обмін на зниження ціни» газу концерн «Газпром» запропонував Литві, відповідно до нового контракту, відкликати позов у розмірі 1,5 мільярдів євро із Стокгольмського арбітражного суду. Саме в цю суму Литва оцінює переплату литовськими споживачами за минулі поставки газу.

Нагадаємо, що чинна угода Вільнюса і «Газпрому» закінчується в 2014 році. Досі інфраструктура литовських газових мереж інтегрована тільки на схід, виходячи з чого, країна залежить повністю від постачань газу з Росії.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

У порядку диверсифікації Литва споруджує на Балтиці термінал для зрідженого природного газу, щоб отримувати паливо за допомогою морського сполучення. Як вважають у Вільнюсі, даний аспект є найбільш вагомим аргументом діалогу з «Газпромом», і це має в кінцевому призвести до зниження ціни газу концерну для литовських споживачів.

На сьогоднішній день ціна на газ для литовських споживачів становить близько 500 доларів за 1 тис кубометрів, будучи однією з найвищих у країнах Європи.

Литва хоче відняти актив у «Газпрому» (відео):

За матеріалами: biztass.ru

Читайте також: