fbpx
Міжнародна економіка

Росія знову намагається залякати Україну і Білорусь девальвацією

Наступні три роки будуть непростими для партнерів Росії по Митному союзу та інших найближчих сусідів. Скорочення попиту з боку ЄС і Росії може призвести до появи синдромів кризи в Білорусії і на Україну, йдеться в прогнозі соціально-економічного розвитку на 2014-2016 роки, опублікованому Мінекономрозвитку РФ. Прогнозується ослаблення споживчого буму, відтік капіталу і сильне ослаблення національних валют.

Зростання Казахстану залишиться стійким, але буде сильно залежати від світових цін на нафту. Загальне зростання боргового навантаження країн ближнього зарубіжжя зробить реальною перспективу відмови від існуючих зобов’язань перед партнерами по СНД.

 БІЛОРУСЬ

 У Білорусії можливе повторення кризи 2011 року з різкою девальвацією білоруського рубля в 2014 році , вважають автори прогнозу. В даний час основним чинником зростання білоруської економіки залишається внутрішній попит (зростання роздрібного товарообігу у першому півріччі 2013 року на 19,2 % , реальних наявних доходів населення – на 20 %).

 "Високі темпи зростання внутрішнього попиту, викликані розширенням кредитування і подальшим зростанням заробітних плат, збільшують ризики надмірного зростання імпорту і подальшого погіршення зовнішніх позицій білоруської економіки, що потенційно може призвести до повторення кризових процесів, що мали місце в 2011 році" , – йдеться в прогнозі.

 На тлі зростання внутрішнього попиту, за даними Мінекономрозвитку, дефіцит поточного рахунку в першому кварталі 2013 року розширився до $ 2,4 млрд у порівнянні з дефіцитом у розмірі $ 1,8 млрд у четвертому кварталі 2012 року. Очікується, що за підсумками 2013 року дефіцит поточного рахунку збільшиться до $ 3 млрд (4,6 % ВВП).

 "Розширення дефіциту по рахунку поточних операцій в умовах відсутності стійких надходжень фінансування у вигляді прямих іноземних інвестицій або коштів, отриманих від приватизації, буде приводити до необхідності збільшувати зовнішні запозичення, а також чинити тиск на міжнародні резервні активи. Ці тенденції вже приводять до поступового ослаблення курсу білоруського рубля і до зростання девальваційних очікувань" , – прогнозує Мінекономрозвитку.

У 2013 році обмінний курс білоруського рубля може знизитися в середньому на 14 %.

 "Враховуючи негативні умови зовнішніх запозичень, а також пікові рівні виплат за зовнішнім боргом Білорусі, які припадають на 2014-2015 роки, вже в 2014 році очікується подальше зниження вартості білоруського рубля, яке складе приблизно 37 %" , – прогнозує Мінекономрозвитку.

 Згодом це підвищить конкурентоспроможність білоруського експорту в 2014 році , що дозволить скоротити дефіцит поточного рахунку до $ 2,2 млрд (3,7 % ВВП).

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 При цьому в Білорусі в значній мірі вичерпаний потенціал внутрішнього попиту. Зростання реальних наявних доходів населення почне сповільнюватися вже в 2013 році, "а в прогнозний період (2014-2016 роки – ІФ ) можлива різка корекція зростання доходів і зарплат" . Зниження вартості білоруського рубля призведе до зростання інфляції (прогноз на 2013 рік – 20-21 %).

 Зберігається невисокий зовнішній попит з боку основних торговельних партнерів Білорусі. За підсумками 2013 року очікується скорочення експорту товарів в номінальному вираженні на 13 % (у першому півріччі 2013 року експорт білоруських товарів знизився на 22,3 %).

 "Сильний ефект на зниження обсягів експорту в порівнянні з минулим роком зробило активне використання сірих схем експорту нафтопродуктів в першому півріччі 2012 року", – повідомляє Мінекономрозвитку.

  Автори прогнозу вважають, що економічне зростання Білорусі в наступні роки буде критичним чином залежати від можливості фінансування дефіциту платіжного балансу.

 " Ключове значення набуде можливість проведення приватизації", – йдеться в прогнозі.

УКРАЇНА

Економічна ситуація в Україні також буде непростою в наступні три роки. У країні зростає споживчий попит, стимульований зростанням реальних доходів населення (зростання в першому кварталі 2013 року на 7,6 %) і зарплат (на 10 %).

" Фактором, що підтримує купівельну спроможність заробітної плати і доходів населення, залишається дефляція ( 0,4 % у січні -липні – ІФ)" , – йдеться в прогнозі.

Одним з основних ризиків економіки України залишається дедалі ширший дефіцит поточного рахунку. За підсумками першого кварталу негативне сальдо рахунку поточних операцій склало $ 2,2 млрд (зростання порівняно з I кварталом 2012 року на 6% ) , що пов’язано зі скороченням на 34 % профіциту в торгівлі послугами, із збільшенням більш ніж удвічі дефіциту по балансу доходів і оплати праці, а також зі зниженням на 20 % профіциту за поточними трансфертами.

"В умовах збільшення дефіциту поточного рахунку підтримка фіксованого обмінного курсу гривні посилює тиск на  валютні резерви, що поступово знижуються, що може привести до ослаблення курсу гривні в останні місяці 2013 року ", – вважають автори прогнозу.

Можливе зниження вартості гривні поряд з дворазовим скороченням Національним банком України облікової ставки до рівня 6,5 % може призвести до того, що вже в нинішньому році дефляція зміниться інфляцією. У 2013 році, за прогнозом Мінекономрозвитку, очікується нульове зростання економіки України або навіть спад у розмірі 1%. Офіційний прогноз зростання ВВП України, закладений у бюджеті на 2013 рік, становить 3,4 %.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

"Відновлення економічного зростання почнеться не раніше 2014 року і буде підтримуватися поліпшенням зовнішнього попиту, а також ослабленням обмінного курсу гривні і зростанням конкурентоспроможності експорту", – йдеться в прогнозі.

Високі ризики, на думку авторів документа, несуть фінансова і політична нестабільність на Україні.

"Зважаючи на тривалу кризу банківського сектора і проблеми кредитування, а також на фоні не дуже сприятливого бізнес-середовища динаміка інвестиційного попиту може залишатися слабкою або навіть негативною аж до 2015 року. У той же час  ослаблення грошової політики може стати чинником прискорення зростання інвестицій", – йдеться в прогнозі.

 

 КАЗАХСТАН

 У Казахстані, як і в Білорусі, головним чинником зростання економіки (зростання ВВП у першому півріччі – 5,1 %) є внутрішнє споживання (зберігаються двозначні темпи зростання роздрібної торгівлі), підтримуване зростанням реальних наявних доходів населення і споживчого кредитування. При цьому найближчим часом не очікується значного уповільнення темпів зростання доходів і кредитування. Тим часом, на макроекономічні показники Казахстану сильний вплив роблять ціни на нафту.

"Подальша динаміка торговельного балансу Казахстану залежатиме від успішного запуску родовища Кашаган, що очікується восени поточного року. Однак збільшення фізичних обсягів видобутку та експорту нафти буде можливо не раніше 2014 року", – йдеться в прогнозі.

У Казахстані, вважає Мінекономрозвитку, в наступні роки збережуться високі темпи зростання економіки.

"Зростання доходів від експорту буде підтримувати споживчий та інвестиційний попит, що позначиться на зростанні імпорту", – йдеться в прогнозі.

Одним із заходів підтримки економіки може стати початок реалізації великих інвестиційних проектів . У 2014-2016 роках зростання економіки Казахстану втримається на 6 %  траєкторії, а згідно з офіційним урядовим прогнозом зростання ВВП прискориться до 7,1 % в 2015 році.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: