МЗС РФ: Нігілізм в обмеженнях в інтернеті призведе до «злочинної дозволеності»

Як повідомив сьогодні, 25 вересня, на конференції з інформаційної безпеки «Інфофорум -Шанхай» представник департаменту з питань нових викликів і загроз МЗС РФ Борис Васильєв, основною проблемою, яка не дозволяє Росії приєднатися до Будапештської конвенції, є транскордонна передача даних від держави до держави, умов якої РФ не сприймає.

«Документ передбачає, що якщо в рамках проведення розслідування державі необхідно отримати  електронний доказ, то вона може звернутися прямо до особи з іншої держави, що бере участь в обробці інформації, заручитися її згодою і вже на цій основі отримати до даних доступ, – пояснює Васильєв. – Це широке і суперечливе формулювання, і не ясно, чи є ці особи юридичними або фізичними, яким чином саме будуть здійснюватися процедури передач».

За словами Васильєва, згоду на практиці можуть дати як прості громадяни, так і компанії – провайдери. Крім цього, з даного процесу, як зазначили в МЗС РФ, випадає держава, де знаходиться джерело інформації, зокрема, країна не інформується, її компетентні органи не ставляться до відома про передачу даних.

За його даними, Америка пропонує вважати інформацію, яка передається через інтернет, інформацією транскордонного характеру, а це означає, що вона не підпадає під юрисдикцію жодної з держав. Тому для її передачі від країни до країни, на думку США, не потрібно вимагати згоди держав.

Related Post

«З одного боку, така пропозиція спростить збір доказів, але з іншого, фактично мається на увазі необмежена свобода проникнення в інформаційний простір іншої держави, що, безсумнівно, становить загрозу для національних інтересів держав – учасників конвенції та порушує принципи суверенітету країн, – підкреслює представник МЗС РФ. – Нігілізм з обмежень у інтернеті призведе до злочинної дозволеності, примножуючи порушення прав людини в мережі».

Беручи участь в комітеті з питань конвенції в якості спостерігача, Росія запропонувала альтернативний підхід для формування міжнародного нормативно-правового базису для співпраці в галузі боротьби з кіберзлочинами.

«Необхідно під егідою ООН розробити універсальний документ, механізм якого за змістом і географічним застосуванням буде враховувати реалії всіх держав, керуючись принципами суверенної рівності країн і невтручання у суверенні справи держави. Необхідно при розробці документа врахувати всю існуючу на сьогоднішній день міжнародну нормативно -правову базу», – зазначає Васильєв.

За матеріалами: ИТАР – ТАСС

Leave a Comment