fbpx
Політика

Саркозі залишається під слідством у «Справі Бетанкур»

Як сьогодні повідомила слідча палата суду міста Бордо, юстиція Франції відхилила клопотання захисту екс-президента Ніколя Саркозі, зберігаючи за ним статус підслідного у зв’язку з однією з гучних кримінальних справ, зокрема, шахрайства під час передвиборної кампанії 2007 року. 

«Апеляційною палатою тільки що було прийнято рішення і вся процедура затверджена в цілому. Зокрема, суддями були підтверджені результати медичного обстеження мадам Бетанкур в тому, що вона не дієздатна, що з самого ж початку ставилося під сумнів захистом Саркозі. Внаслідок чого, за всіма 12-ма фігурантами справи, серед яких і колишній президент країни, збережено статус підслідних», – повідомив Ніколя Юк-Морель, адвокат дочки власниці парфумерної компанії "Л’Ореаль" Ліліан Бетанкур, яка виступає одним з позивачів.

«Справа Бетанкур», що отримала у Франції широкого розголосу, пов’язана з ім’ям найбагатшої жінки країни Ліліан Бетанкур, яка володіє парфумерною імперією «Л’Ореаль». Правоохоронні органи Франції підозрюють, що в 2007 році її кошти, в обхід законодавства країни, були використані для фінансування передвиборної кампанії Саркозі. Відповідно з матеріалами справи, Саркозі скористався її неосудністю (Бетанкур страждає хворобою Альцгейера).

Читайте також:  ІПСО рф лякає угорців батальйоном "Айдар"

Приводом для розгляду послужило свідчення колишнього бухгалта власниці «Л’Ореаль» Клер Тібу. Відповідно до її інформації, наданою поліції, від неї зажадали видати 150 тисяч євро готівкою довіреній особі Саркозі на початку 2007 року для виборчої кампанії.

Після очної ставки Бетанкур і Саркозі в кінці березня 2013 року і подальшого допиту в суді Бордо Саркозі було пред’явлено звинувачення. Екс-президент підозрюється в тому, що він через третіх осіб домігся перерахування частини її фінансів для фінансування свого передвиборного марафону.

Читайте також:  В Закарпатському угорському інституті влаштували освітянську конференцію але не обійшлося без орбанської пропаганди

Сам Саркозі багаторазово заявляв публічно, що він чистий перед законом, і всі рахунки його передвиборного штабу для будь-яких перевірок відкриті. Однак Саркозі не заперечує свого відвідування в 2007 році, в проміжок між двома турами президентських виборів, особняка Бетанкур, підкреслюючи, що ніякого зв’язку з виборчою кампанією цей візит не мав.

Захист Саркозі наполягав на знятті з нього статусу підслідного, але ці старання успіхом не увінчалися. Таким чином, суддям Бордо ще належить ухвалити, хто саме з підслідних постане перед черговою судовою інстанцією, і, з кого можуть бути зняті звинувачення. Дане рішення повинні озвучити незабаром.

Саркозі звинувачують у незаконному отриманні грошей (відео):

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: