fbpx
Політика

Після підписання асоціації з Україною, ЄС тимчасово застосує окремі положення угоди – глава МЗС Литви

 Країни-члени ЄС визначили обсяг тимчасового застосування Угоди про асоціацію відразу ж після підписання документа без його ратифікації. Відповідне рішення було прийнято в рамках засідання комітету постійних представників країн ЄС (COREPER), яке відбулося в понеділок у Брюсселі, повідомив в ексклюзивному інтерв’ю агентству "Інтерфакс- Україна" міністр закордонних справ головуючої в ЄС Литви Лінас Лінкявічюс по телефону з Нью-Йорка.

"Важливість цього рішення полягає в тому, що можна буде відразу ж після підписання, якщо воно відбудеться, ввести в дію так зване тимчасове застосування положень Угоди про асоціацію – це близько 90 відсотків Угоди в частині глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі і більше 50 відсотків політичної частини. Хоча це рішення і технічне, воно дуже важливе у світлі незворотності процесу", – розповів суть прийнятого рішення Л.Лінкявічюс.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

При цьому міністр підкреслив, що рішення "хоча і технічного характеру, але має дуже важливе політичне значення".

"З цим можна привітати", – додав він.

Разом з тим, глава зовнішньополітичного відомства Литви констатував, що дане рішення не передбачає рішення про можливе підписання самої Угоди.

Читайте також:  Хто шеф рпц кіріл (гундяєв) чи олігарх  костянтин малофєєв та чому папа не бачить "сатанізму" в московській церкві?

"Ще має бути прийняте рішення щодо підписання, а його ще немає", – нагадав він.

Крім того, як зазначив Л.Лінкявічюс, прийняте в понеділок рішення "дуже важливе не тільки для України, але і для інших країн".

"Коли інші країни – Молдова і Грузія, як ми сподіваємося, підпишуть угоди, це буде прецедентом – для них пізніше також застосовуватиметься той же порядок", – пояснив міністр.

За матеріалами: Інтерфакс – Україна

Читайте також: