Над сенсом картин Андрія Паніна роздумують мистецтвознавці і психологи

Андрій Панін, який за дивних обставин пішов з життя півроку тому, залишив після своєї смерті чимало загадок. Досі ніхто не може назвати причину загибелі 50-річного актора, раз у раз виникають все нові версії події в ту трагічну ніч.

Як виявилося, Андрій Панін був не тільки талановитим артистом, а й художником. Після смерті він залишив після себе безліч дивних малюнків, багато з яких вражають уяву своїми вигадливими сюжетами. Зараз малюнки Паніна зберігаються у батьків актора. «Андрій малював все життя. Ми всі дивувалися, дивлячись на його картини, адже сенсу їх не розумів ніхто. Андрюша закривався в кімнаті і на кілька годин залишався наодинці з папером і олівцями. Малюнки не підписував і особливо нікому не показував. До самої смерті не кидав хобі», – розповіла мати актора, 80-річна Ганна Григорівна Паніна.

Усі малюнки актора наповнені сюрреалістичними сюжетами – у багатьох зображених на них людей присутні зайві частини тіла, багато тіл понівечені, і майже всі малюнки носять яскраво виражений сексуальний підтекст.

Дружина Андрія Паніна Наталія Рогожкіна задумалася про те, щоб видати посмертний альбом пам’яті чоловіка, в якому будуть зібрані всі його художні роботи. Також у планах Рогожкіної – організація виставки малюнків Андрія Паніна.

Related Post

Над художнім сенсом картин покійного актора кілька місяців роздумують мистецтвознавці та психологи. Багато хто з них припускають, що в сюрреалістичних сюжетах криються причини нестабільного внутрішнього стану актора, його численних депресій і затяжних нервових зривів. «У малюнках простежується тема потворної сексуальності. Всі ці сюжети беруть витоки у нереалізованих бажаннях людини. Жіночий портрет з видимими внутрішніми органами, наприклад, свідчить про гострі ситуації у відносинах з жіночою статтю. На малюнок з кавуном у формі людини він виплеснув якусь внутрішню енергію, кипіння, заховане в оболонку», – розповів професор психіатрії Андрій Юрійович Березанцев, додавши, що в картинах Андрія Паніна присутньо багато театральності. «Це якийсь театр абсурду, гра. Малювала усе це явно неординарна людина, яка дуже багато чого тримала у собі», – аналізує психіатр.

Про те, чи мають якусь художню цінність роботи Андрія Паніна, буде зрозуміло лише після остаточного експертного аналізу, але первісну оцінку малюнкам актора можливо дати вже зараз – психіатри в один голос запевняють, що «Андрій Панін був надламаний». Ця людина жила у світі проблем і кошмарів. Для того щоб дати оцінку деяких зображень, можливо, довелося б звернутися до робіт австрійського психолога, психіатра і невролога Зигмунда Фрейда.

Рідні покійного актора і його численні шанувальники щиро сподіваються на те, що таємниця робіт їх кумира буде розкрита, а його дивні малюнки незабаром будуть представлені до уваги громадськості.

За матеріалами: heart.ru

Leave a Comment