fbpx
Суспільство

Над сенсом картин Андрія Паніна роздумують мистецтвознавці і психологи

Андрій Панін, який за дивних обставин пішов з життя півроку тому, залишив після своєї смерті чимало загадок. Досі ніхто не може назвати причину загибелі 50-річного актора, раз у раз виникають все нові версії події в ту трагічну ніч.

Як виявилося, Андрій Панін був не тільки талановитим артистом, а й художником. Після смерті він залишив після себе безліч дивних малюнків, багато з яких вражають уяву своїми вигадливими сюжетами. Зараз малюнки Паніна зберігаються у батьків актора. «Андрій малював все життя. Ми всі дивувалися, дивлячись на його картини, адже сенсу їх не розумів ніхто. Андрюша закривався в кімнаті і на кілька годин залишався наодинці з папером і олівцями. Малюнки не підписував і особливо нікому не показував. До самої смерті не кидав хобі», – розповіла мати актора, 80-річна Ганна Григорівна Паніна.

Усі малюнки актора наповнені сюрреалістичними сюжетами – у багатьох зображених на них людей присутні зайві частини тіла, багато тіл понівечені, і майже всі малюнки носять яскраво виражений сексуальний підтекст.

Читайте також:  В Чехії знайшли мертвою 14-річну українку

Дружина Андрія Паніна Наталія Рогожкіна задумалася про те, щоб видати посмертний альбом пам’яті чоловіка, в якому будуть зібрані всі його художні роботи. Також у планах Рогожкіної – організація виставки малюнків Андрія Паніна.

Над художнім сенсом картин покійного актора кілька місяців роздумують мистецтвознавці та психологи. Багато хто з них припускають, що в сюрреалістичних сюжетах криються причини нестабільного внутрішнього стану актора, його численних депресій і затяжних нервових зривів. «У малюнках простежується тема потворної сексуальності. Всі ці сюжети беруть витоки у нереалізованих бажаннях людини. Жіночий портрет з видимими внутрішніми органами, наприклад, свідчить про гострі ситуації у відносинах з жіночою статтю. На малюнок з кавуном у формі людини він виплеснув якусь внутрішню енергію, кипіння, заховане в оболонку», – розповів професор психіатрії Андрій Юрійович Березанцев, додавши, що в картинах Андрія Паніна присутньо багато театральності. «Це якийсь театр абсурду, гра. Малювала усе це явно неординарна людина, яка дуже багато чого тримала у собі», – аналізує психіатр.

Читайте також:  Волонтери Дрогобича передали 50 автомобілів Силам оборони України (ВІДЕО)

Про те, чи мають якусь художню цінність роботи Андрія Паніна, буде зрозуміло лише після остаточного експертного аналізу, але первісну оцінку малюнкам актора можливо дати вже зараз – психіатри в один голос запевняють, що «Андрій Панін був надламаний». Ця людина жила у світі проблем і кошмарів. Для того щоб дати оцінку деяких зображень, можливо, довелося б звернутися до робіт австрійського психолога, психіатра і невролога Зигмунда Фрейда.

Рідні покійного актора і його численні шанувальники щиро сподіваються на те, що таємниця робіт їх кумира буде розкрита, а його дивні малюнки незабаром будуть представлені до уваги громадськості.

За матеріалами: heart.ru

Читайте також: